BOŽIĆNI STUDIO - UKRAŠENA ALTERNATIVNA DRVCA

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 10. prosinca 2012. - 12:00

Edukacija i razvijanje kreativnosti i percepcije kod djece i mladeži

 

Program Božićni studio osmislio je Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, odnosno akademska slikarica Stella Bernhardt koja ga koordinira.   

Program se sastoji od niza kreativnih, likovnih radionica kvartovske djece i mladih. Istražuje osobitosti gradskih četvrti koje kod sudinika/sukreatora razvijaju svijest o važnosti njihova okruženja. Tako se izbjegavaju uobičajeni klišeji, tipični za blagdansko doba godine. 

S tom se svrhom u vanjski javni prostor postavlja umjetnička instalacija božićnog drvca. Instalacija se sastoji od zadane drvene, sklopive konstrukcije koja se vizualno zaokružuje i ukrašava radovima sudionika radionica, oblikovanim prema zapaženim i prepoznatljivim motivima kvarta. 

Pod stručnim vodstvom voditeljica iz udruge OPA polaznici su izrađivali elemente za umjetničku instalaciju božićnog drvca. U projektu je sudjelovalo preko 300 učenika iz 13 osnovnih škola. Voditeljica maksimirskog Božićnog studija, profesorica likovne kulture, Ida Loher, za ovaj je program okupila 60-ak djece s područja Maksimira, organiziranih u tri radionice. 

Prve radionice počele su s radom već sredinom studenoga, a  konstrukcija drveta postavljena je i ukrašena ispred Centra za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18) 10. prosinca 2012. u 12 sati.

Konačni radovi s radionica mogli su se pogledati u izložbenim prostorima Knjižnica grada Zagreba.

KNJIŽNICA MEDVEŠČAK, Trg žrtava fašizma 7, od 17. do 27. prosinca

KNJIŽNICA PREČKO, Slavenskoga 12, od 18. do 28. prosinca

KNJIŽNICA PODSUSED, Podsusedski trg 3, od 19. do 29. prosinca

Više o Božićnom studiu pogledajte ovdje:

http://vimeo.com/57398037

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ