FILMSKI MAKSIMIR

Vrsta programa: 

Filmski kritičar Denis Vukoja piše o autorima kojima je Maksimir bio zanimljiva filmska lokacija

Zagreb je jedan od najčešće snimanih hrvatskih gradova, a snimao ga je još pionir domaćeg filma Oktavijan Miletić, dok su tijekom godina zagrebačke ulice poslužile kao lokacije za brojne domaće ali i strane filmove. Tako su  na zagrebačkim ulicama snimale zvijezde poput višestruke Oscarovke Meryl Streep, legendarnog Orsona Wellesa, bivšeg Bonda Pierca Brosnana ili hongkonške legende Jackiea Chana.

Zagrebačka gradska četvrt Maksimir nalazi se u sjevernoistočnom dijelu grada i najpoznatija je po prvoj  park šumi u jugoistočnoj Europi (otvorena 1794. na inicijativu biskupa Masimilijana Vrhovca), gradskom zoološkom vrtu te kao dom Dinamova stadiona.  Upravo je park veličine preko 300 hektara bio prilično zanimljiv mnogim filmskim autorima i ekipama koje su snimale po Zagrebu a snimio ga je još Oktavijan Miletić u filmu Maksimir i zoološki vrtić.
Najhvaljeniji hrvatski film svih vremena i atmosferom svakako 'najzagrebačkiji' kultni Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika prikazuje brojne lokacije (Gornji grad, Samobor) među kojima nekih više niti nema (Savsko kupalište). Junaci ove nezaboravne komedije između ostalog se nađu na izletu u Maksimiru zbog čega su snimljeni  kadrovi rasplesanih izletnika u maksimirskom paviljonu. Film je snimljen po romanu popularnog zagrebačkog pisca Vjekoslava Majera 1970., a radnja se odvija tridesetih godina prošlog stoljeća pa je ovaj naslov ultimativno nostalgično putovanje u Zagreb kakvog više nema.
Osamdesetih su godina koprodukcije bile česte a jedna od njih je i televizijska biografija života rumunjske gimnastičarke Nadije Comaneci iz 1984. godine. Film Nadia britanskog redatelja Alana Cookea govori o njenom djetinjstvu i počecima bavljenja gimnastikom sve do veličanstvenog trijumfa na Olimpijskim igrama u Montrealu kada je kao 14-godišnjakinja osvojila tri zlata, srebro i broncu. Zagreb nije 'glumio' Montreal već Rumunjsku a iako je većina scena snimljena u sportskim dvoranama eksterijeri su snimljeni na Mirogoju, Gornjem gradu a čak nekoliko minuta zaljubljena Nadia (Johann Carlo) šeće maksimirskim parkom. Od naših glumaca najzapaženiju ulogu je imao Božidar Alić.
Proslavljeni britanski dramatičar Tom Stoppard napisao je i režirao film Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi koji se pamti kao jedan od posljednjih takvih projekata na našim prostorima budući da će potom uslijediti rat nakon čega će se strane ekipe preseliti u susjedne zemlje. Glavne su uloge odigrali Gary Oldman i Tim Roth, a film je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu . Najveći dio filma je otpao na interijere snimljene u studiju Jadran filma dok su eksterijeri snimani u Maksimiru, kod Gornjeg jezera.

Denis Vukoja

filmski kritičar i slobodni novinar