GALERIJA CRTA - POVIJESNI KOSTIMI TTF

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 25. travnja 2017. - 19:00 to Ponedjeljak, 29. svibnja 2017. - 14:00

Crteži povijesnih tekstila i kostima - 2. godina TTF-a

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Tekstilno-tehnološki fakultet sveučilišta u Zagrebu Vas pozivaju u utorak 25. travnja 2017. godine u 19 sati u galeriju Crta (Švarcova 18) na otvorenje izložbe crteža povijesnih kostima, u sklopu predstavljanja crtačkih nastavnih i vannastavnih predmeta zagrebačkih (umjetničkih) fakulteta.

Na izložbi će se predstaviti crteži sa kolegija Crtanje povijesnog tekstila i kostima studenata 2. godine preddiplomskog studija Tekstilni i modni dizajn, kojem je mentor predavač Marin Sovar.

Sadržaj kolegija je likovna analiza povijesnih kostima pri čemu studenti Crtanjem i slikanjem proučavaju formu, teksturu, boju i ton kostima, te ornamentiku tekstila od ranog antičkog razdoblja do 21. stoljeća.
Korištenjem osnovnih crtačkih i slikarskih tehnika usvajaju se osnovna likovna načela i smjerovi u crtanju povijesnog tekstila i kostima.

Uz razvijanje slobodnog i individualnog promišljanja studenti razvijaju i sposobnosti rekonstrukcije povijesne odjeće, sposobnost vlastitog izražavanja u zadanoj tematici, razlikovanje specifičnih karakteristika materijala i njihovog konvencionalnog značenja, prepoznavanje vlastitog likovnog izričaja te komparacija sa umjetnicima iz prošlosti i sadašnjosti.

Na izložbi crteža izlažu studenti:
Josipa Primorac
Maja Haberle
Lara Gaurina
Anđela Lovrić
Luka Herić
Mihaela Bodrožić
Sara Frigelj
Adriana Rossi
Hana Premec
Valentina Sedlić
Igor Kovačević
Nika Vrbica
Antonela Jagić
Mateja Colner
Dora Rimac
Vicko Racetin 

 "Uistinu posjedujemo veliko bogatstvo koje smo naslijedili od niza generacija koje su prije nas svojom kreativnošću stvarale i oblikovale odjeću. Kako bismo oplemenili suvremeno promišljanje, kako u likovnom tako i u funkcionalnom smislu, proučavajmo odjevne forme i kompozicije te načine izrade odjeće koja je u povijesti čovječanstva ostavila duboko urezane tragove." - piše Marin Sovar. 

Radujemo se Vašem dolasku!

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Tomislav Vuković i Marin Sovar