KAZALIŠTE ARUŠA

Vrsta programa: 

Kazalište Aruša razotkriva se kroz eksperimentiranjem s kazalištem tijela

Kazalište Aruša osnovano je 2005. godine. U svom djelovanju, osim Solsticijskih Svečanosti – zimskog i ljetnog solsticija, Kazalište Aruša kao svojevrsni izvedbeni laboratorij bavi se istraživanjem jedne predstave. Predstava Kazališta Aruša predstava je s istom temom, no onom koja je strukturalno i izvedbeno uvijek drukčija.

Životno-umjetnički projekt skupine Kazališta Aruša razotkriva se kroz procesualnost predstave koja eksperimentira s totalnim kazalištem tijela.

Kao dio nezavisne platforme Kazališta Aruša djeluje i Performans studio KI (kreativne intervencije) koja je ponajprije usmjerena obuci polaznika kroz transfer kreativnih potencijala: tradicionalne, suvremene, te pojedinačno uspostavljene (anti)tehnike, metode i vještine izvedbenog umjetničkog izričaja; recentna istraživanja, otkrića, te izvedbene prakse posredovane mrežom mobilnih majstora-predavača; koprodukciju polaznika uobličenu kroz interaktivni, laboratorijsko-istraživački, eksperimentalni projekt; te rekapitulaciju – integraciju navedenog u formi javne izvedbe.

“Od poklada do jeseni” je program koji se realizira u parku Maksimir, tijekom cijele godine. Utemeljen je na narodnim tradicijama i običajima (etno), nadograđenim i prilagođenim  našem vremenu koje bi trebalo stremiti razvijanju ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi, pa i samom parku Maksimir. Cilj programa je razvijanje svijesti o nužnosti čuvanja onoga što su nam preci ostavili u nasljeđe.

Godišnji ciklus programa počinje u veljači "Trkom na prstenac", nastavlja se prvim danom ljeta i "Ljetnim solsticijem", a završava u listopadu "Praznikom kestena".

Prema povijesnim podacima, grad Zagreb ima dugu tradiciju fašnika, odnosno pokladnih događanja. "Trka na prstenac" je utrka u kojoj se kopljem cilja u kolut (prstenac) po čemu je igra dobila ime.

Na prvi dan ljeta, u sklopu programa "Ljetni solsticij", održava se koncert u paviljonu ‘Jeka’ na kojem sudjeluju studenti Glazbene akademije u Zagrebu, te niz drugih ambijentalnih glazbenika. "Praznik kestena", pak, tradicionalna je akcija Centra vezena uz jesensko sabiranje plodova prirode i njihovo pripremanje. Program je usko  vezan uz akciju “Maskerada” - prizivanje plodnosti zemlje.

Više o kazalištu ARUŠA

http://kazaliste-arusa.net/