KVARTURA i MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI - LICE S PLAKATA

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 06. rujna 2012. - 10:00 to Nedjelja, 09. rujna 2012. - 23:00

Autoportreti kao reakcija na prisutnost reklamne industrije više od umjetnosti

Otvorenje Muzeja ulične umjetnosti, u suradnji s HDLU-om i zagrebačkim centrima za kulturu, od 06. do 09. rujna 2012.

- nedjelja, 09. rujna u 18 sati - razgledavanje murala u Sigetu uz vodstvo ogranizatora. Okupljanje ispred ŠRC Siget

- nedjelja, 09. rujna u 20 sati - prezentacija skulpture britanskog kolektiva ROBOTS ispred zgrade HDLU-a (Trg žrtava fašizma bb)

- nedjelja, 09. rujna u 20 sati - ispred zgrade HDLU-a - TUULUM

Centralno događanje, organizirano u novozagrebačkom kvartu Siget, prigodno je nazvan MUU u SIGETUU. Nakon novog lica Branimirove ulice i MUUZEJA u DUUGAVAMA, odabrana grupa ponajboljih internacionalnih i domaćih umjetnika u četiri rujanska dana obogatila je sigetsko lice ulice. 

MUU u SIGETUU organizirala je CENTRALNA JEDINICA, neprofitna udruga osnovana 2009. u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.

Epitet 'najveći i najrašireniji MUU do sada' zaslužio je ostvarivši suradnju na dvama kolaboracijskim projektima koja su se u isto vrijeme odvijala na ulicama cijeloga Zagreba. Prvi projekt MUU realizirao je u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) i ravnateljicom Gaellom Gottwald.

Zidove Sigeta zaposjela je grupa različitih pripadnika svjetske scene street art-a, predvođena španjolskim umjetnikom ESCIFOM, iznimno tajnovitim autorom s političkim, socijalnim i revolucionarnim porukama, čiji su murali osvanuli u gradovima diljem svijeta. Svoje su radove predstavili i crtežu vičan Britanac Malarky, belgijski majstor Isaac Cordal, poznat po radu na specifičnim, politički osviještenim scenografijama, smještenim u gradsku sredinu. Sudjelovao je i mladi talijanski umjetnik sjajnog stila i svijetle budućnosti Agostino Iacurci, njegova jednako mlada i perspektivna kolegica iz Srbije Emaemaema, te jedan od najcjenjenijih umjetnika iz regije – ESH, bosanskohercegovački nagrađivani multitalent brze ruke čiji divovski tigar-ćilim krasi zid jedne dugavljanske zgrade. 

Internacionalnoj grupi umjetnika pridružili su se i pripadnici male, ali plodne i svakog dana sve veće domaće zajednice umjetnika koji uz platno koriste ulicu kako bi što direktnije i brže, putem svojih radova i poruka komunicirali s okolinom: Sretan BorNinjatiger i Pekmezmed.

Nekoliko dana prije nego što se miris svježe boje proširio Sigetom, s radom je pred HDLU-om, popularnije zvanom Džamijom, započeo britanski umjetnički kolektiv ROBOTS, poznat po svojim divovskim skulpturama, velikim robotima ili bićima iz mašte, rađenim isključivo od recikliranog drveta, odbačenog drvnog materijala ili starog namještaja. Zagrebačka je skulptura bila načinjena od domaćeg otpadnog materijala kako bi upozorila na važnost recikliranja i očuvanja prirodnih resursa.

Više o Licu s plakata pogledajte ovdje:

http://vimeo.com/57025266

Fotogalerija

Jedan od projekata Kvarture, “Lice s plakata”, nastao je u suradnji zagrebačkih centara za kulturu s Muzejem ulične umjetnosti. “Lice s plakata” problematizira anonimnost hrvatskih umjetnika, pogotovo onih mlađe generacije, nedovoljnu prisutnost umjetnosti u svakodnevnici građana grada Zagreba i posljedicu toga-nepostojanje jakog tržišta umjetnina koje bi našim istaknutim mladim umjetnicima osiguralo egzistenciju.

Projekt je zamišljen kao ironizacija i kritika masovnih medija i marketinške industrije koja je zaposjela javne prostore i postala dio ljudske svakodnevnice, dok je umjetnost marginalizirana. Ostvarena je suradnja s mladim i uspješnim street umjetnicima Marinom Mesar (Centar za kulturu i informacije Maksimir), ART2DI2 (Kulturni centar Peščenica), Stipanom Tadićem (Centar za kulturu Trešnjevka), Vanjom Trobić (Centar mladih Ribnjak), Mironom Milićem (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad) i Remichem (Centar za kulturu i film „August Cesarec“).

Pokroviteljstvo programa preuzeo je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.

OBJAŠNJENJE PROJEKTA MREŽE CENTARA "LICE S PLAKATA" U SKLOPU KVARTURE 2012. I SURADNJE CENTARA I MUU:

Koordinator/nositelj projekta: Centar za kulturu i informacije Maksimir

Partner: MUZEJ ULIČNE UMJETNOSTI

Program: "LICE S PLAKATA" – likovna akcija na otvorenom (nositelj programa
Centar za kulturu i informacije Maksimir)

 

Partneri MCK:

Kulturni centar Peščenica

Centar za kulturu Trešnjevka

Centar za kulturu i film August Cesarec

Centar mladih Ribnjak

Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad

Centar za kulturu i informacije Maksimir

 

MJESTO ODRŽAVANJA/PARTNERI MCK/UMJETNICI:

Prostor ispred i oko zidne površineškole/vtića/zgrade četvrti Peščenica, Kulturni centar Peščenica, umjetnik ART2DI2

Prostor ispred i oko zidne površineškole/vtića/zgrade četvrti Trešnjevka, Centar za kulturu Trešnjevka, umjetnik Stipan Tadić

Prostor ispred i oko zidne površineškole/vtića/zgrade četvrti Črnomerec, Centar za kulturu i film August Cesarec, umjetnica Andrea Resner

Prostor ispred i oko zidne površineškole/vtića/zgrade četvrti Gornji/Donji grad, Centar mladih Ribnjak, umjetnica Vanja Trobić

Prostor ispred i oko zidne površine škole/vtića/zgradečetvrti Susedgrad, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, umjetnik Miron Milić

Prostor ispred i oko zidne površineškole/vtića/zgrade četvrti Maksimir, Centar za kulturu i informacije Maksimir, umjetnica Marina Mesar

 

 

MAPA SIGET
OKO OKATO, MAKSIMIRSKA (NASUPROT GLAVNOG ULAZA U PARK MAKSIMIR)
VANJA TROBIĆ, CM RIBNJAK
REMICH, OS KUSTOSIJA (SOKOLSKA 7)
ART2DI2, DOM UMIROVLJENIKA (IVANIĆGRADSKA 52)
Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Ivana Vukšić i Tomislav Vuković