MAKSIMRSKI ZAGREB NA KVADRAT - KVARTURA

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 30. studenoga 2013. - 13:00

Program realiziraju maksimirski osnovnoškolci (KD Maksimirci) autorskim multimedijskim predstavama

Program KVARTURE ZGna2 Centra za kulturu i film August Cesarec odvija se u još šest suradničkih centara/partnera: Centru za kulturu Peščenica, Centru mladih Ribnjak, Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Centru za kulturu Trešnjevka, Centru za kulturu Novi Zagreb i Centru za kulturu i informacije Maksimir

Projekt je suradnički, nastaje u komunikaciji između centara za kulturu odnosno, svaki od centara organizira dio programa. Na taj se način potiče i aktivira  protočnost programa, ideja kao i suradnja voditelja. Tako se i osnažuju raznorodne djelatnosti gradskih centara čime oni postaju važnim akterima u kreiranju kulturne politike Grada. Gledano u kontekstu uklapanja domaće kulturne scene u europsku umrežavanje projekata i programa centara je nužnost.

Program  ZAGREB NA2 započet 2012. godine, zamišljen je kao višegodišnji - svake godine s drugom temom unutar zadanog tematskog okvira: prošlost-sadašnjost-budućnost zagrebačkih kvartova. Budući da je jedna od osnovnih zadaća centara za kulturu ponuditi građanima kvalitetne kulturno-umjetničke sadržaje u kvartu u kojem žive, ali i upoznati ih sa specifičnostima i posebnostima kvarta, informirati ih, educirati te nastojati poboljšati kvalitetu života u njemu. Sve spomenuto bilo je polazište za osmišljavanje programa ZGna2. Ideja je da svaki centar u radionicama istraži dio grada u kojem djeluje, njegovu prošlost, sadašnjost ali i njegove mogućnosti u budućnosti. Svaki dio grada posjeduje urbanističke specifičnosti, središta, trgove, parkove…  Jesu li se njihove funkcije promijenile tijekom vremena? Koliko sami stanovnici oblikuju, mijenjaju kvart u kojem žive,  postoje li radnički, studentski, građanski kvartovi?

Različitim tehnikama i načinima izražavanja prikazuju se posebnosti i zanimljivosti zagrebačkih kvartova, sagledane kroz njihove prošlosti, sadašnjosti, a i budućnosti. S obzirom na specifičnost pojedinog kvarta jadnako kao i specifičnost pojedinog centra za kulturu  program ZGna2 realizira se u kontinuiranom procesu i/ili u raznim kreativnim radionicama, kao i u istraživanjima, analizama i tribinama. Radionice i programi namijenjeni su građanima svih dobnih skupina.

Godišnji rezultat rada  svih centara prezentira se na zajedničkoj izložbi i prezentaciji koja se postavlja i organizira u nekome od zagrebačkih muzeja kao i po kulturnim centrima.

 

Maksimirski ZGna2

Multimedijska Kazališna družina Maksimirci Centra za kulturu Maksimir, koja okuplja maksimirske osnovnoškolce  (više razrede) od početka rada uključena je u program ZGna2. Naime, osnovna koncepcija programa ZGna2, da se lokalno sagleda kroz prošlost, sadašnjost i budućnost kvartarealizirala se autorskim igrokazom Maksimirski vremeplov praizvedenim 24. studenoga 2012. Tako su dvadeset i dvoje članova Maksimiraca bili autorima predloška za igru, te scenografskih, kostimografskih (i ostalih kreativnih i tehničkih) rješenja igrokaza, kao i lutkarsko-filmskog uratka Zimska priča, koji  je kao završnica igrokaza također javno produciran.

 U 2013. godini Maksimirci nastavljaju s autorskim radom na novom igrokazu. Budući da je prvim igrokazom KD povezivala prošlost i sadašnjost kvarta, novim igrokazom naslova Ne družite se s njom, družina se usredotočila na sadašnjost odnosno temu - problem vršnjačke (ne)komunikacije pa i vršnjačkoga nasilja. I drugom predstavom Ne družite se s njom, njezinim javnim pokusom (15. lipnja), trima pretpremijerama (16., 19. i 27. studenoga), tribinom o vršnjačkom nasilju (27. studenoga)  i praizvedbom, 30. studenoga 2013. KD Maksimirci su pokazala je javnosti svoj susljedan autorski, stvaralački, zajednički rad.

(Kazalište - KD Maksimirci)

Više o Zagrebu na2: http://vimeo.com/57434413

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Sanja Vlahović-Trininić