PETRA ŠABIĆ U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 03. travnja 2019. - 20:00 to Srijeda, 17. travnja 2019. - 12:00

Zbirka pokreta Petre Šabić

Crta Vas poziva u srijedu 3. travnja 2019. u 20 sati (Švarcova 18, 1. kat) na otvorenje samostalne izložbe Petre Šabić - Zbirka pokreta.

"Spontani pristup crtanju i bilježenju naizgled jednostavnih i nasumično odabranih motiva – linija, crtica, znakova, polja boje, simbola, detalja svakodnevnice, antropomorfiziranih oblika – jest proces rada satkan od sažimanja unutarnje buke slike i stanja svijesti vlastitog identiteta. Fragmentiranje pojedinih kadrova, kroz suprotstavljanje prirode različitih materijala koji svojom kvalitetom određuju njen daljnji tijek, isprekidan je drugim, meni jako zanimljivim vizualnim elementom – slovom odnosno tekstom. Slovo kao grafički i likovni element služi kao svojevrsni produžetak intuitivne težnje za stvaranjem novog impulsa unutar slike. Pisanje teksta zrcalno, s desna na lijevo, dio je procesa poigravanja sa vlastitom percepcijom i daje konačnu potvrdu oslobođenju misli dok istovremeno nudi zaštitu od onoga koji ih pokušava pročitati, a upravo manji formati radova dopuštaju toj kvaliteti kreativnog procesa da dosegne svoj vrhunac jer ovisi o brzom, intenzivnom suočavanje sa mišlju i traži spontani pristup. Misli istovremeno i nestaju na platnu nudeći pritom onome koji ih gleda mogućnost vlastite refleksije na nematerijalno. U konačnici, istovremena potreba za predstavljanjem misli i njihovim poništavanjem predstavlja jednu od temeljnih sukoba unutar čovjeka, a istovremeno i dualitet ljudske prirode.

Dugo me mučilo pitanje, što je važno prikazati na djelu. No, iako mi se nekada čini da i dalje ne znam odgovor na to pitanje, figure koje crtam oslikavaju određenu unutarnju stvarnost i kroz prikaz njihove depersonalizacije ujedno predstavljaju i pokušaj rješenja određenog unutarnjeg sukoba pretvarajući ih u zbirke stvaralačkog procesa. Korištenje različitog slikarskog materijala, od grafitne olovke, fasadne boje do markera u boji i uljane pastele, nikada me ne prestaje fascinirati zbog broja mogućnosti koje nudi za spontano i intuitivno građenje vizualnog identiteta rada. Veza između ideje o djelu i materijalizacije te ideje prožeta je zbiranjem misli i aktivacije kreativnog impulsa. Da bi ideja pronašla svoje mjesto unutar različitih slojeva crne boje, težnja je da se postigne stanje maksimalnog automatiziranog prepuštanja podsvjesnom stvaranju i osvijesti imaginacija u punom smislu riječi.", o svom radu piše autorica Petra Šabić.

Izložbu možete razgledati do 17.4.2019. do 12 sati.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta


Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković