RADIONICA "TIJELOM SVIRAJ, PRSTE ANIMIRAJ!"

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 09. travnja 2022. - 12:00

Radionica tjelesnog lutkarstva i tjelesnih perkusija

Vrijeme i mjesto: 26. ožujka 2022. u 12:00 sati, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18 (Zagreb).

TJELESNE PERKUSIJE

Pljeskanjem, udaranjem i pucketanjem prstima izražavamo sreću i veselje. Tjelesno perkusioniranje prirodna je metoda za izražavanje, a ovom radionicom otkrit ćemo neke mogućnosti kojima takva vrsta izražavanja može postati kreativna, te postati osnovom za daljnju igru, kreativnost i istraživanje. Polaznici će naučiti kako od osnovnih elemenata napraviti ritam, koji može služiti za pjesmu, ples i glazbenu kulisu kazališne predstave.

TJELESNO LUTKARSTVO

U drugom dijelu radionice kroz nekoliko dramsko-scenskih igara istražit ćemo koje nam mogućnosti ruke, noge, glava i drugi dijelovi tijela pružaju u kreiranju scenskih likova – lutaka životinja i ljudi, te scenskih maski.

Dlanovi i stopala kao udaraljke, te tijelo kao instrument prisutni su u ljudskoj povijesti od samih početaka civilizacije. Osnove tjelesnih perkusija leže u antropološkim, biološkim i sociološkim aspektima čovjekovog života. Dok su glasovi i zviždanja prapovijesnog čovjeka preteča melodije u glazbi, pljeskanja, udaranja i pucketanja preteča su ritma.

Elementi tjelesnih perkusija od 19.stoljeća prisutni su u glazbenoj pedagogiji kao dio glazbenog treninga, a igre pljeskanja danas su prisutne kao neizbježan didaktički element u ranom predškolskom odgoju i obrazovanju te nastavi osnovnih škola.

Znanstvene i neurološke studije dokazuju brojne benefite na psihički, kognitivni, mentalni, psihomotorni i socioemocionalni razvoj djece

Tjelesne perkusije koriste se i u terapeutske svrhe te dokazano pomažu u smanjivanju stresa, te razvoju komunikacijskih vještina, govora tijela i otklanjanju specifičnih smetnji povezanih s Parkinsonovom i Alzheimerovom bolesti, Downovim sindromom, diskalkulijom, autizmom itd.

Glumac i voditelj radionice Igor Baksa unatrag već sedam godina razvija tjelesno lutkarstvo kao inovativni način umjetničkog izričaja koji djecu potiče na maštu, kreativnost i zabavu bez ekrana, igračaka i ostalih “rekvizita” koji oganičavaju maštu zadanim okvirima. Mašta je neograničena i dolazi iz nas samih!

Dob: 6 - 12 g.

Trajanje: 45 min.

Za sve informacije i rezervaciju karata kontaktirajte: barbara.kovacevic@maliteatar.hr ili +385 95 360 10 14.

Ulaznice se mogu kupiti preko ulaznice.hr ili prije radionice u Centru.

Cijena ulaznice je 50kn.

Odgovorna osoba: 
Dijana Bolanča