14. MEĐUNARODNI SALON AUTO-KARIKATURE

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 26. studenoga 2020. - 12:15

Otvoren 14. Međunarodni zagrebački salon auto-karikature na temu Bijes na cesti! (HR/EN)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Centar za kulturu i informacije Maksimir Vas poziva da u auli Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića) od 26.11.2020. razgledate izložbu 14. Međunarodni zagrebački salon auto-karikature (14. Salon) na temu Bijes na cesti, na kojoj će se dodijeliti nagrade najboljim karikaturama. Izložba će se moći razgledati do 7. prosinca 2020. do 15 sati u auli Gradskog poglavarstva (Trg Stjepana Radića 1).

U četvrtak, 26. studenoga 2020. godine u 12.15 sati u predvorju Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) otvoren je 14. Međunarodni zagrebački salon auto-karikature (Salon).
Tema ovogodišnjeg Salona privukla je karikaturiste iz cijelog svijeta koji su na domišljat i maštovit način ocrtali situacije iz svakodnevnog života na temu BIJES NA CESTI.
U konkurenciji za osvajanje nagrada sudjelovalo je 355 autora i autorica iz 58 zemalja svijeta, a ukupno je izoženo 355 karikatura (od 566 pristiglih).

Nakon uvodnog govora gospodina Gorana Jerkovića (ravnatelja Centra za kulturu i informacije Maksimir, organizatora 14. Salona), u ime pokrovitelja Salona, gradonačelnika, g. Milana Bandića i Grada Zagreba, nazočnima se obratio gospodin mr. sc. Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje koji je istaknuo važnu ulogu g. Ivice Palatinuša, autora Salona, te zatim otvorio izložbu. Predsjednik žirija, gospodin mr. sc. Nenad Zuber, dipl. ing. prometa, pojasnio je rad i odluke žirija, nakon su čega članovi žirija: gospodin Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, predsjednik žirija g. mr. sc. Nenad Zuber, g. Ante Lebo i g. mr. sc. Ivica Lovrić uručuju certifikate i svjedočanstva nagrađenim autorima i veleposlanicima ili predstavnicima veleposlanstava zamalja nagrađenih autora.

Specijalne pohvale (nenovčane nagrade) dobili su:
Luc Vernimmen (Belgija)          
Neda Khodaverd (Iran)
Vladimir Vasiliev (Rusija)          
Nikolai Vorontcov (Rusija)                        
Keyvan Varesi (Rusija)

Dva ravnopravna Specijalna priznanja i novčani iznos od 150 eura dodijeljeni su Serafimu Bakoulisu (Grčka) i Salaru Eshratkhahu (Iran).

Prvu, drugu i treću novčanu nagradu dobili su:
1. nagradu i novčani iznos od 1000 eura
Tommy Thomdean (Indonezija)
2. nagradu  i novčani iznos od 800 eura
Nikola Listeš (Hrvatska)
3. nagradu  i novčani iznos od 500 eura
Dušan Gadjanski (Srbija)

Certifikate i svjedočanstva o nagradi su u ime nagrađenih autora iz inozemstva preuzeli veleposlanik Islamske Republike Iran, NJ. E. Parviz Esmaeili, drugi tajnik i voditelj Odjela za protokol i konzularne poslove Veleposlanstva Republike Indonezije, g. Susilo Wahyuntoro i ataše Veleposlanstva Republike Srbije, gospodin Đorđe Žakula.

Glavnu nagradu grand prix Salona osvojio je g. Dragutin Dado Kovačević (Hrvatska).

Certifikat i svjedočanstvo grand prixa u ime pokrovitelja 14. Salona, gradonačelnika g. Milana Bandića i Grada Zagreba kćeri nagrađenog autora, gđi Korani Gjalski Filipović uručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje gospodin mr. sc. Ivica Lovrić, te najavio podršku ove jedinstvene izložbe i u godinama koje dolaze.

U ime nagrađenih autora i svih autora, sudionika Salona, povjesničarka umjetnosti gđa Branka Hlevnjak održala je kratki govor u kojem je istaknula važnost i ulogu karikature u prošlosti i danas.
Otvorenju je prisustvovao i glavni tajnik Društava prijateljstva RH, g. Andrija Karafilipović. Program otvorenja vodio je g. Mirko Fodor, televizijski voditelj te nas na kraju sve pozvao da se družimo i dogodine, na 15. Međunarodnom zagrebačkom salonu auto-karikature.

Izložbu možete razgledati u predvorju Gradske uprave Grada Zagreba (Trg Stjepana Radića 1) radnim danom od 8 do 15 sati od 26. studenoga do 7. prosinca 2020.

Veselimo se Vašem dolasku!

Press materijale i katalog možete preuzeti ovdje.
Kontakt: Lea Lovrenčić, 099 4654 089 ili salon@cki-m.com .

S poštovanjem,
Tim CKIM-a

Izložba je podržana od Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, te Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu.