22. FESTIVAL SV. MARKA

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. - 20:30

Dvadeset i drugo izdanje Festivala!

Ovo je bio "drugačije", ali izuzetno posebno izdanja 22. Festivala sv. Marka.

Koncert 31.8. predstavio je sjajne mlade umjetnike: sopranisticu Magdalenu Bačanek, pijanisticu Miu Pečnik i odličnog dirigenta mlađe generacije Filipa Šljivca. Uz najmlađe sudionike koncerta, uvijek čarobne "Zvjezdice" po prvi puta smo predstavili Festivalski orkestar osnovan upravo na inicijativu Filipa Šljivca.

 

09. srpnja u 20:00 sati Festival je otvario proslavljeni gitarist Petrit Çeku, u Crkvi sv. Blaža (Prilaz Gjure Deželića 64)

29. srpnja u 21:00 sat, na Festivalu je nastupio gitaristički mag Vlatko Stefanovski ispred Hrvatskog narodnog kazališta (Trg Republike Hrvatske 15)

31. kolovoza u 20:30, Festivalski orkestar i zbor u Crkvi Sv. Duha

Vlatko Stefanovski

Kantautor i jazz rock gitarist Vlatko Stefanovski rođen je 1957. u Prilepu (Makedonija) u glumačkoj obitelji. Gitaru je počeo svirati s trinaest godina, a osam godina kasnije osnovao je grupu Leb i sol – jedan od najzanimljivijih sastava bivše Jugoslavije s kojim je u razdoblju do 1991. nastupao diljem svijeta i snimio 13 albuma. Stefanovski je poznat po nadahnutom stapanju različitih glazbenih stilova i žanrova kao što su jazz, rock, blues, etno i tradicijska glazba, posebice makedonska. Virtuoznim sviranjem Stefanovski  raznorodne elemente povezuje u jedinstvenu cjelinu bogatog zvuka i iznimne energije. Prvu samostalnu kompaktnu ploču Kauboji i indijanci objavio je 1994., te na njoj sabrao raznolike interese, od dubokih korijena narodne glazbe do ambijentalnih ugođaja i klasičnog bluesa. Slijedio je album Sarajevo (1996.), zatim osnivanje trija s kojim je prvu kompaktnu ploču objavio 1998. Godinu dana ranije skladao je glazbu za film Ciganska čarolija koji je režirao Stole Popov, a zatim i glazbu za turski film Journey to the Sun redateljice Yeşim Ustaoğlu koji je osvojio dvije nagrade na Berlinskom filmskom festivalu 1999. Na albumu Kruševo surađivao je s poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem, s kojim je kasnije snimio i album Treta majka. Posljednjih godina Vlatko Stefanovski svira i snima u Francuskoj s grupom Koreni, a član je i grupe Balkan horses band. Bio je poseban gost na dva Gibonnijeva albuma. Piše glazbu za filmove, kazalište i balet. Surađivao je s mnogim uglednim svjetskim glazbenicima poput Jana Akkermana, Tommyja Emmanuela, Manua Katchéa, Pina Palladina, Tonyja Levina, Stochela Rosenberga, Stefana Milenkovića. Kao solist nastupao je među inima s Big Bandom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Monte Carla te Londonskim simfonijskim orkestrom.
Živi u Skopju i vlasnik je sjajno opremljenoga glazbenog studija Esoteria u kojem redovito snima. 

 

Ulaz na koncerte je besplatan i otvoren za javnost.