ANTONELA ŠURBEK U GALERIJI CRTA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 05. listopada 2022. - 19:00

Sinonimi

Čovjek je oduvijek nastojao zabilježiti vlastitu misao. Tu nam činjenicu definitivno potvrđuju pronalasci špiljskih crteža te ostalih likovnih otisaka na površinama po cijelome svijetu, ponajviše u Francuskoj. Takvi crteži najčešće su prikazivali životinje – jedan od glavnih izvora prehrane, a time posredno i života, a s druge strane izvor straha i smrti; no ujedno su i važni dokaz međuljudske komunikacije te želje za očuvanjem određene ideje. Postepeno se čovjekovo tijelo uspravilo, sve je manje sličilo majmunovom, a govor je postao artikuliraniji iz čega je izašla potreba za još jasnijim zapisom te se kroz crtež razvilo pismo. Naravno, slika nikada nije, niti će, napustiti tekst kao što će i literarna vrela i likovne umjetnosti neprestano-ciklično biti jedna drugoj izvor inspiracije. Želja za proširenjem napisanog vizualnim i obrnuto uvijek će biti prisutna, a najčešći vid dočaravanja pisanog jest ilustracijom.

Na ovoj izložbi zvanoj Sinonimi, Antonela Šurbek donosi sintezu vlastitih umjetničkih ostvarenja, pisane poezije i likovnog izričaja, forme izražavanja u kojima najbolje provodi svoju umjetničku prirodu. Ovaj ciklus možemo podijeliti na dva segmenta: radove koji su inspirirani raznolikošću svakodnevnog života; svakodnevna događanja koja često u žurbi i kaosu gradskog života ne primjećujemo, a samu autoricu potiču na razvoj mašte te bude nove slike i ideje. Uz taj skup radova nalaze se i apstraktne misli koje Šurbek crpi iz vlastitih emocionalnih stanja te baze vlastite podsvijesti. Ono što ujedinjuje ova dva tematska kruga u jedan jedinstven ciklus jest autoričina želja za vlastitim spojem slike i riječi. Kao što i sama kaže:,, Dok pišem vidim tekst u u crtežu, a dok crtam vidim tekst u pozadini– uvijek postoji odnos između crteža i teksta.“.  Šurbek je u ovom ciklusu odlučila izložiti radove koji „nisu gotov proizvod“ odnosno dodatno naglašava skicoznost vlastitih djela. Sinergija znaka i linije u tehnikama rapidografa i tuša prikazi su tek prvih koraka, prvih poteza, prvih riječi na papiru – bez  uljepšavanja. Radovi na ovoj izložbi bili su izazov za samu autoricu u čijim prijašnjim djelima možemo primijetiti dotjeran rukopis, a ovim ciklusom prikazuje jedan poetski kaos koji u njenom opusu otvara jedan novi svijet. Samim time stavlja naglasak na nastanak pogrešaka pri izradi, ali i njihovog prihvaćanja, budući da upravo one predstavljaju proces misli i ideja kroz koje umjetnik prolazi za vrijeme svojeg stvaralaštva naglašavajući tako važnost putovanja ka cilju, a ne samo krajnju svrhu čina.

Upravo taj opušteni, pomalo buntovni pristup s naglaskom na trenutnu akciju i reakciju te work in progress metodu načina rada, otvara prostor i poziva posjetitelje na slobodnu i živopisnu interpretaciju.

Karla Somek i Buga Kranželić

 

U GalerijI Crta je 5. 10. 2022. otvorena samostalna izložba Sinonimi autorice Antonele Šurbek.

„Radovi su nastali paralelnim razmišljanjem u tekstualnom i crtačkom obliku. Tekst poslagan u nepravilnim razmacima, skriven unutar crteža ili redovi koji nisu poravnati zapravo su njegov prijevod i dio kompozicije.
Tekst i crtež nastaju paralelno s tokom misli, nema dodatnog brisanja ili kasnijeg popravljanja, oni su odraz tog trenutka, osjećaja i mog psihološkog stanja. Upravo iz tog razloga crtež je linijski, manjeg formata (do A3), rađen rapidografom kojeg uvijek imam kod sebe u slučaju misli vrijednih zapisa.
Dok crtam razmišljam o tekstu, dok pišem razmišljam o crtežu. Kroz svoje stvaralaštvo bavim se crtežom kao oblikom pisma, tj. svoju poeziju zapisujem u tekstualnom i crtačkom obliku. Nova serija A3 radova kombinacija je linijskog crteža i teksta koji se međusobno nadopunjuju i stvaraju kompoziciju. Tekst  sagledavam kao skupinu znakova sastavljenih od različitih linija koja je razumljiva ostatku društva, ne samo meni. Crtež je također skupina različitih linija, no on nužno ne predstavlja značenje drugima, najčešće je tekstualno obrazložen kako bi se shvatilo njegovo idejno značenje. Kroz radove nastojim naglasiti crtež i tekst kao način komunikacije, te njihovu povezanost u stvaranju kompozicije.“ o svom radu piše Antonela Šurbek.

Izložba se mogla razgledati do 19.10.2022.

Veza na promo video.

U sklopu popratnih programa Galerije Crta realiziraju se Crtice (tematske likovne radionice) u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti i u suradnji sa zagrebačkim osnovnim školama.
Veza na članak.

Program je financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.