AUTORSKI PROJEKT KATUNARIĆA U JAPANU

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 13. prosinca 2013. - 19:00

"CONSTRUCTING A RE-DEATH MACHINE" Lea Katunarića otvara novi ART CENTAR "HOSPITALE PROJECT"

"Konstruiranje Stroja Ponovnog Umiranja / Constructing a ReDeath Machine", autorski projekt Lea Katunarića otvara novi japanski centar suvremene umjetnosti Hospitale Art Project, Tottori. 


Otvaranje je zakazano za 13. prosinca 2013. u 19 sati po japanskom vremenu. Katunarićev rad intersekcija je suvremene medijske umjetnosti i teatra. Dvadeset i tri performera i medijska umjetnika, a u Katunarićevoj režiji, stvaraju umjetne socijalne situacije u javnim prostorima gradova Tottori, Hiroshima te u Nigerido budističkom svetištu. 

Sve njihove akcije su video dokumentirane kako bi se kreirao materijal za kompleksnu video instalaciju koja će biti postavljena u Art centru na tri kata i u devet odvojenih izložbenih prostora. 

"Iako se radi o projektu'izložbi suvremene umjetnosti, publika će iskusiti neobičnu teatarsku napetost hodajući između osam soba sa video projekcijama, jer one zapravo potiču na kreiranje dramske priče. Svakome je omogućeno da priču prilagodi vlastitom shvaćanju i da je završi onako kako bi to učinio u privatnom životu" istaknuo je Katunarić u intervjuu za japanske tv vijesti. 

Projekt preispituje različite načine na koje pokušavamo fiksirati vlastitu realnost i tako uvjeriti sebe da smo doista dio takve, istinske realnosti. Posebno ističemo kako Katunarić dolazi iz područja opterećenog nedavnim nesretnim događajima (rat u Hrvatskoj i BiH), a i svi njegovi važniji autorski projekti vezani su upravo za područja u kojima se svakodnevna realnost naglo mijenja zbog nesretnih okolnosti ili katastrofa ("Killing the artist" u Kolumbiji, "Mapa za izgubiti sebe" u Indiji, "Zabranjeni teatar" u BiH...). 

Njegov već sada treći, japanski projekt možda i izaziva toliku pažnju javnosti jer Japan postavlja u drugačiji kontekst od uobičajenog; da li smo i mi postali zemlja čija je realnost između Hiroshime i Fukushime?     
U performansu kojim će se otvoriti novi japanski art centar, Katunarić upotrebljava poseban software kako bi zainteresiranima ponudio mogućnost ostavljanja "vječnog otiska" svojeg identiteta unutar umjetničkog djela. Nakon otvaranja i performansa, izložba-video instalacija ostaje otvorena do 13. siječnja 2014. u listopadu. 2014. izložba će krenuti na mini japansku turneju, o čemu se dovršavaju pregovori u Tokiju i Hirošimi.   

"Konstruiranje Stroja Ponovnog Umiranja / Constructing a ReDeath Machine“ ostvaren je u produkciji Art Centra Hospitale, a u suradnji sa Peace Museum Hiroshima, University of Tottori i Nigereido Budhist temple.