BAŠTINA MOŽE BITI ZANIMLJIVA!

Vrsta programa: 

Tisuće djece i mladih uključeno u projekt upoznavanja kulturno-povijesne baštine

Mora li upoznavanje kulturno-povijesne baštine baš uvijek biti suhoparno obilaženje muzeja, crkvi, galerija, iskopina i spilja? CKIM se potrudio da upoznavanje hrvatske baštine djeci i mladima postane zanimljivo nadopunjavanje školskoga znanja iz povijesti, zemljopisa, arhitekture i umjetnosti.

Centar za kulturu i informacije Maksimir kontinuirano od 1996.godine vodi projekt „Upoznavanja kulturno-povijesne baštine Hrvatske“ u kojega je do danas uključeno nekoliko tisuća osmoškolaca i srednjoškolaca.  Od 1999.godine ovaj edukativni program na temu upoznavanja kulturne i povijesne baštine Republike Hrvatske kontinuirano financira Gradski ured za socijalnu zaštitu  i osobe s invaliditetom. Program je namijenjen djeci i mladima od  6 do 18 godina, s ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja, a besplatan je za sve korisnike. Velikom broju polaznika ovaj program je otvorio mogućnost da po prvi puta obiđu mjesta van Zagreba, upoznaju ljepote i značaj vlastite domovine.

Polaznici programa 14. rujna će obići Etnoland Dalmati u Pakovom Selu, Dalmatinska zagora,  koji je proglašen najboljom turističkom destinacijom u kontinentalnoj Hrvatskoj u 2012. godini. Vodiči će nam ispričati priču svojih predaka, prošetat ćemo kamenim kućama, prepoznati staro oruđe, doživjeti tradicionalnu Dalmaciju uz autohtonu hranu i pića!

Cilj nam je upoznavanje i senzibiliziranje djece i mladih s bogatom kulturno-povijesnom baštinom Hrvatske, njenim raznolikostima, povijesnim, zemljopisnim i kulturnim specifičnostima, kako bi u budućnosti znali voljeti i čuvati nasljeđe koje im je ostavljeno. Dugoročno se odgajaju novi naraštaji koji će očuvanju baštine zasigurno i sami pridonijeti.

 Kroz radionice i jednodnevne izlete polaznici su nadopunjavali osnovno obrazovanje iz područja zemljopisa, povijesti, umjetnosti, etnologije i arheologije . U radionicama su iskazali svoje različite interese i potencijale te fotografijom, crtežom i pisanim tekstom dokumentirali viđeno. Cilj projekta je svih ovih godina kroz učenje družiti se i socijalizirati jer su polaznici djeca i mladi koji nisu uključeni u sustav socijalne skrbi. Svake godine projekt je pohađalo stotine  polaznika.  Uspješnost projekta pokazuju nam pozitivne promjene u ponašanju djece uključene u projekt te njihov interes za sudjelovanjem u projektu, tim više što je većina djece i mladih iz obitelji u kojima je njihov razvoj i odgoj bio ugrožen (u materijalnom, sociokulturnom ili zbog složenosti obiteljskih odnosa). Upravo stoga je od posebne važnosti poduzimanje aktivnosti na sprječavanju i suzbijanju društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladeži.

Upoznavanje sa spomenicima kulture, djelima likovne umjetnosti – slikarstva, kiparstva, arhitekture i urbanizma, s povijesno-umjetničkim razdobljima i stilovima, s povijesnim činjenicama i ključnim osobama i događajima, s hrvatskim narodnim običajima , duhovnom i materijalnom kulturom. Osvještavanje umjetničkih i etnoloških vrijednosti kod djece i mladih, pobuđivanje interesa za njihovo individualno dublje bavljenje tim područjima. Upoznavanje s tradicijskim obrtima, folklorom, autohtonom prehranom, običajima, vjerovanjima, umjetničkim izrazom narodne kulture, jer sve ono što je jedan narod stvorio, ono što čini njegov nacionalni identitet, nazivamo baštinom. Baština je sve ono što nas kao narod predstavlja,  ona govori o onome što jesmo kako se ne bismo izgubili u globalnoj asimilaciji.  

Jug Hrvatske još uvijek nije cestovno dobro povezan sa Zagrebom i zahtijeva dvodnevne izlete pa ga stoga još uvijek nismo posjetili. Tijekom godina projekt se širio i po pitanju zahvaćene populacije polaznika – od viših razreda osnovnih škola do srednjoškolaca, a od 2004. godine i na djecu već od 6 godina nadalje.

Radionički tip predavanja aktivno je uključivao djecu i mlade stvarajući pozitivnu radnu i kreativnu atmosferu u kojoj su se educirali ali i usvajali socijalizacijske i moralne vrijednosti, timski rad. Uvodna predavanja svake generacije polaznika počinju temeljnim definicijama kako bi mogli pratiti program. Za one mlađe to je prvi susret s pojmom baštine, a za starije je svakako nadopuna u osnovnoškolskom obrazovanju.

Sama izvedba projekta povezuje veliki broj institucija na području cijele Hrvatske: to su muzeji, crkve, galerije, turističke zajednice, etno i eko sela, pojedinci koji svojim radom na nekom području očuvanja baštine ostvaruju vrijedne i neprocjenjive rezultate, ustanove i poduzeća koja omogućavaju realizaciju obilazaka brojnih kulturnih i  povijesnih lokaliteta.

Kreativnim poticanjem djece i mladeži kroz ovaj projekt iz godine u godinu dokazujemo kako upoznavanje kulturno-povijesne baštine ne mora biti samo „dosadno“ obilaženje muzeja, galerija, iskopina i spilja, nego zanimljivo nadopunjavanje školskog znanja iz područja povijesti, zemljopisa, arhitekture i umjetnosti.  Kroz što manji broj sati teoretske nastave, a što veći broj skupnih posjeta i cjelodnevnih izleta regijama Hrvatske, polaznici su upoznali različitosti i specifičnosti svoje domovine.

Dosad smo obišli sve regije Hrvatske (osim krajnjeg juga): Plitvice, Rabac, Gračišća, Labin, Rastoke, Nacionalni park Krka, Risnjak, Kornati, Veliki Tabor, dvorac Jakovlje, Ilok, Vukovar, otok Krk, Baška, Ozalj, Karlovac,Osijek, Rijeka i Trsat,Opatija, Lokvarka, Delnice, Žumberak, arboretum u Vinici, Bale u Istri, Andautonija, Pula, Zadar sa zaleđem, Šibenik, Đakovo, Županja, Varaždin, Čakovec, Brijuni, Bjelolasica, Koprivnica,Smiljan, Đakovo, Skradin, Visovac,Split, Aljmaš,Trogir....

Cilj je ostvaren: uz druženje i zabavu naučiti više! 

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Jadranka Kerin