BIH: EUROPSKA PERSPEKTIVA I POLOŽAJ HRVATA

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 28. listopada 2014. - 13:00

Održale se tematske tribine o hrvatskom iseljeništvu u Bosni i Hercegovini.

U Centru za kulturu i informacije Maksimir održala se javna tribina u utorak 28. studenog 2014. s početkom u 13 sati.

Tema tribine bila je: "Bosna i Hercegovina: Europska perspektiva i položaj Hrvata"

Gosti tribine:
Dr.sc. Ivo Lučić
Dr.sc. Nino Raspudić
Dr.sc. Božo Skoko

Moderator tribine:
Dr.sc. Marin Sopta

Gosti tribine su tri ugledna znanstvenika sveučilišni profesor, koluminist i novinski komentator: dr. sc. Ivo Lučić, dr. sc. Nino Raspudić i dr. sc. Božo Skoko.
Kao izvanredni poznavatelji povijesti Bosne i Hercegovine, a iznad svega i današnjeg stanja i odnosa koji vladaju u toj državi između Hrvata, Srba i Bošnjaka gosti tribine će nas upoznati s rezultatima nedavno održanih izbora u toj državi, kao i njihov značaj za odnose između predstavnika ta tri naroda.
Imajući u vidu da su razultati izbora u Bosni i Hercegovini donijeli i velika iznanađenja u odnosu na dosadašnje stanje, naročito po pitanju izbora Hrvata kao člana predsjedništva, gosti tribine će nastojati dati dublju analizu i značaj razultata izbora.
Da li su izborni razultati znak da i Hrvati postaju politički ravnopravni u odnosu prema Srbima, a naročito Bošnjacima u toj državi?
Da li je to iskorak prema Europskoj uniji?
Samo su neka od pitanja na koje će gosti dati svoja mišljenja. 
Zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina druga država u kojoj su rođeni i u kojoj žive stotine tisuća Hrvata, veoma je važno i od primarnog hrvatskog nacionalnog interesa da smo upoznati i da pratimo i brinemo se o položaju Hrvata u toj nama prijateljskoj i susjednoj državi.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte dr. sc. Marina Soptu.

Odgovorna osoba: 
Marin Sopta
Voditelj programa: 
Marin Sopta