DORIAN PACAK U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 28. travnja 2021. - 19:00

Prva samostalna izložba Doriana Pacaka Na sliku svoju u galeriji Crta.

Galerija Crta Vas poziva da od 28.4.2021. u 19 sati razgledate samostalnu izložbu Na sliku svoju autora Doriana Pacaka.

NA SLIKU SVOJU

Životinjsko se otkriva u ljudskom, a ljudsko u životinjskom. Promatranjem drugih životinja (jer i čovjek je životinja) i njihovog ponašanja, stječe se potencijal prepoznavanja što nas ustvari čini čovjekom, što nas čini dijelom prirode, a koji nas je dio od nje odvojio. Još je Protagora postavio tezu da je čovjek mjera svih stvari i iako je njegova misao bila usmjerena na spoznajni čin i etičke vrijednosti, u njoj se ogleda svijet kakav ga vidimo danas, antropocentričan svijet i razdoblje kojeg nazivamo Antropocen.
U hijerarhijskoj strukturi gdje je čovjek na vrhu hranidbenog lanca, cijeli se svijet mjeri prema njemu, pa su sukladno tomu nastajali i nazivi životinja. Čovjekoliki majmuni; giboni, gorile, čimpanze, orangutani… Ljudi su očito uvidjeli sličnosti s ovim bićima. Doista, služimo se rukama na sličan način, fizionomija nam je slična, zajedničko nam je porijeklo, a dijelimo i istog pretka. Međutim, čovjek je i dalje onaj na vrhu, koji određuje imena, koji stvara jezik i njime oblikuje stvarnost. Zašto sebe ne nazivamo majmunoliki ljudi? Upravo scenarij filma Planet majmuna postavlja to pitanje, što bi bilo kad bismo zamijenili uloge.
Ipak, u svijetu u kojemu živimo, čovjek jest svojevrsni stvoritelj koji upravlja nad prirodnim resursima i drugim vrstama – ili barem misli da to čini. On je iznad životinja, iznad čovjekolikih majmuna, toliko sličnih sebi. Antropocentričnu tezu o čovjeku kao stvoritelju umjetnik Dorian Pacak razrađuje kroz ciklus „Na sliku svoju“ promišljajući umjetnike kao svojevrsne stvoritelje, kao i odnos superiornosti i inferiornosti, odnosno potlačenosti koji se time stvara. Naime, moglo bi se reći da Pacak u ulozi umjetnika, stvaratelja, koristi svoju mjeru, geometrijske elemente, proračune, udaljenosti i kutove kako bi naslikao svoj autoportret, a zatim na sliku svoju stvorio čovjekolike majmune. Njegov je autoportret veći, a pozadina je poput ikone sveca obojana zlatnom bojom. Kao i njegov lik, čimpanza, gorila, gibon i orangutan stvoreni su od ploha živih, popartističkih boja, no s jednom razlikom koja progovara o odnosu između čovjekolikih majmuna i njihovog čovjeka-stvoritelja. Njihove su oči obojane u zlatno. Poprimile su tu boju od intenzivnog zurenja u svog stvaraoca, od zaslijepljenosti njegovom pojavom koja isijava. Međutim, unatoč osmijesima na njihovim licima (svih osim gibona, koji jedini shvaća), njihove oči zapravo suze, oni plaču. Nemaju svoju volju i nemaju svoje ja, imaju samo figuru kojoj se dive i koju slijede. Njihova je stvarnost određena mjerom njihovog stvoritelja.
Ovim slikarskim ciklusom Dorian Pacak tjera na propitivanje uloga čovjeka u poretku svijeta kakvog živimo stvaramo i reproduciramo, no time se dotiče i uloge umjetnika kao stvaratelja novih stvarnosti i sadržaja.  Dorian Pacak ukazuje na drugačiju perspektivu, odnosno na različite kutove sagledavanja odnosa – kroz oči čovjeka i kroz zaslijepljene oči gibona, orangutana, čimpanze i gorile. Radi se o više vizija iste stvarnosti, o brojnim istinama među kojima doista nema jedne istinitije od drugih – jer sve su jednako vrijedne. Ipak, svaku je od tih istina i dalje potrebno propitivati. Počevši od svoje vlastite.

Maja Flajsig


„Ja sam čovjek. Od Boga stvoren da na njega ličim i svoj put tvorim svojom voljom.
Ja sam čovjek. Porijeklom sam majmun, ali evoluirao sam da postanem Bog. Sada stvaram, a majmuni su prema meni dobili ime.
Ja sam slikar. Uzimam boju, liniju i plohu te njima stvaram. Ja stvaram na sliku svoju.
Ja sam ikona. Stvorena od čovjeka da predstavljam Boga. Ja ne stvaram.
Ova serija sastoji se od pet slika, od kojih četiri slike (dimenzija: 100x70cm) prikazuju četiri vrste čovjekolikih majmuna (gibon, gorila, čimpanza i orangutan), a peta slika (dimenzija 150x130cm) prikazuje moj autoportret. Svaka figura na slici pomno je geometrijski iskonstruirana, a dimenzijama slika naglašavam hijerarhiju kreacija. Ovom serijom dovodim u pitanje pojam kreacije, njegovo značenje i poziciju koju u kreaciji zauzima čovjek kao “nadmoćno” biće svjesno sebe i svoje pozicije u odnosu na ostala živa bića. Namjerno biram motiv čovjekolikih majmuna jer mislim da taj naziv dobro reflektira poziciju moći koju si čovjek pridaje, odnosno poziciju u koju se stavlja misleći upravo kako je sposoban ravnati svijet prema svojim spoznajama i iskustvima. Zanima me što je to sam život i kako slika kao kreacija njega reflektira, te da li je i ona sama živa ako je u nju unesena energija živog bića. Zanima me ima li ona kao takva potencijal stvarati dalje, te tako nastaviti ciklus kreacije ili je ona samo moj trag u pojmu kojeg nazivamo život i za ništa drugo nije relevantna. Zanima me što je to svijest i da li kao takva uistinu čovjeka stavlja u poziciju nadmoćnog bića koje je sposobno stvarati dalje, na način na koji je i sam stvoren.“, o svom radu piše Dorian Pacak.

Izložbu možete razgledati do 12.5.2021. godine.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

NAPOMENA!
Na ulazu u Centar za kulturu i informacije Maksimir i galeriju Crta nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u prostor.
Posjetitelji su dužni nositi masku i održavati razmak od 2 metra.

IZLOŽBA SE MOŽE RAZGLEDATI U MANJIM SKUPINAMA DO 6 POSJETITELJA.
Sve površine koje se dodiruju i svi prostori koji se koriste redovito se dezinficiraju.


Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.