EDUKATIVNA GLAZBENA TRIBINA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 22. svibnja 2013. - 13:00

Koncert povodom 200. godišnjice rođenja Giuseppe Verdija

Koji je talijanski skladatelj pisao operu za ruskoga cara? Gdje je i kojim povodom prvi puta izvedena opera Aida? Ako ne znate odgovore na ova pitanja, onda sigurno znate tko je skladao Nabucco.

Diljem Europe kulturne institucije obilježavaju njegovu 200.godišnjicu rođenja, a njima se pridružio i CKIM organizacijom koncerta 22. svibnja u velikoj dvorani u Švarcovoj ulici.

Koncert u čast Giuseppea Fortunina Francesca Verdija (1813.-1901.) upriličili su Ilijana Korać (sopran), Bože Jurić-Pešić (tenor) i Eva Kirchmayer Bilić (klavirska suradnja). Sudionici tribine, učenici osnovnih škola "Ivana Filipovića" i "A. Harambašića", nagradili su izvođače gromoglasnim pljeskom.

U nastavku donosimo sažetke biografija domaćih glazbenika, a podatke iz biografije slavnog Talijana googlajte sami.

 Ilijana Korać - Mostar, 1988.; nakon završene Osnovne glazbene škole "Čerin" 2002. godine upisuje flautu i solo pjevanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, gdje 2006. godine maturira flautu u klasi mr. art. Ines Ivanjek. Iste godine upisuje Muzičku akademiju u klasi doc. Renate Penezić gdje stječe titulu mag. art. flaute. Kao izvrsna studentica akademsku godinu 2009./10. usavršavala je u Ljubljani na „Akademiji za glazbo“ u klasi prof. Mateja Zupana. U klasi mr. art. Nataše Šurine 2008. godine upisuje solo pjevanje kao drugi studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Giorgia Suriana te je trenutno studentica V. godine. Članica je ženske klape "Cesarice". Osvojila je sedam prvih nagrada u disciplini flauta.Dobitnica je dvije Rektorove nagrade za izvođenje djela hrvatskih skladatelja na Biennalu.

Bože Jurić-Pešić - Rođen 06.02. 1988.g. Svoje rano glazbeno obrazovanje stječe pohađajući privatne satove klavira kod časnih sestara Milosrdnica u Splitu. 2004.g. upisuje Glazbenu školu "Josip Hatze" u Splitu, odjel solo pjevanje u klasi prof. Sanje Erceg Vrekalo gdje je 2010. godine i maturirao pa iste godine upisuje i Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi profesorice Vlatke Oršanić. Tijekom svog šestogodišnjeg glazbenog obrazovanja koncertirao je diljem Hrvatske.  Dobitnik je niza nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Eva Kirchmayer Bilić - diplomirala je i magistrirala klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Stjepana Radića. Na Institutu za crkvenu glazbu studirala je orgulje (1985-90) u razredu č.s. Imakulate Malinka. Kao DAAD-stipedistica studirala je na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Frankfurtu na Maini.Usavršavala se na seminarima i satovima kod istaknutih klavirskih pedagoga (M. Lorković, R. Kehrer, V. Krpan, J. Murai, V. Pavarana..). Snimila je nekoliko nosača zvuka (nekoliko ih je bilo nomiriano i nagrađeno Nagradom Porin). Redovito sudjeluje kao pijanistica-umjetnička suradnica na međunarodnim majstorskim seminarima za pjevače. Od 2010. glazbena je urednica u tjedniku za kulturu Hrvatsko slovo. Djeluje kao viši umjetnički suradnik na Odsjeku za pjevanje zagrebačke Muzičke akademije. 

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin
Voditelj programa: 
Jadranka Kerin