FESTIVAL ZAGREBAČKIH KAZALIŠNIH AMATERA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 11. travnja 2014. - 10:00 to Nedjelja, 13. travnja 2014. - 18:00

Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera!

Zagrebačka scena kazališnih amatera ustanovljena je 1979. godine kao sastavnica rada Zajednice KUD-ova Grada Zagreba. Od 1995. sastavnim je dijelom Kulturnog centra Peščenica. 
 
ZSKA okuplja sve amaterske kazališne družine Grada Zagreba i referentno je središte gdje voditelji amatersko - kazališnih grupa mogu kroz mentorski rad te organizaciju seminara dobiti stručan savjet i pomoć u radu. Također, organizira programe kojima se rad kazališnih amatera predstavlja široj javnosti.
 
SKAZ je godišnji susret sveukupnog zagrebačkog kazališnog amaterizma i daje cjeloviti pregled godišnje produkcije dramskih i lutkarskih amaterskih skupina. Najkvalitetnija kazališna ostvarenja SKAZ-a selektiraju se za Festival zagrebačkih kazališnih amatera (FZKA). 
 
38. SKAZ održan je od 24. ožujka do 6. travnja 2014. Izabrane predstave sudjeluju na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera. 18. FZKA održavat će se od 11. do 13. travnja u Kazalištu KNAP Kulturnog centra Peščenica.
 
Predstave izabrane za Festival zagrebačkih kazališnih amatera prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (FHKA) u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. u Kazalištu KNAP Kulturnog centra Peščenica.
 
Predstave izabrane za Festival zagrebačkih kazališnih amatera prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (FHKA) u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
 
Predstave izabrane za FZKA prihvaćaju se kao isključiva predselekcija za državni festival (Festival hrvatskih kazališnih amatera) koji se svakog svibnja održava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.
 
SKAZ obvezatno prati Stručno povjerenstvo koje u pravilu je čine ugledni kazališni djelatnici s dugogodišnjim profesionalnim iskustvom, a koji su svoje umjetničko ili stručno djelovanje započeli kao kazališni amateri. Stručno povjerenstvo prati program SKAZ-a i FZKA u cjelini, vodi okrugle stolove o odigranim predstavama i donosi svoje pisane komentare koji su meritorni za održavanje kvalitete i razvoj Zagrebačke scene kazališnih amatera.
 
Stručno povjerenstvo, također, odabire predstave koje će nastupiti na Festivalu zagrebačkih kazališnih amatera i dodjeljuje 4 festivalske nagrade:
 
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju predstavu u cjelini,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju mušku ulogu,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolju žensku ulogu,
- Nagrada "Daska koja život znači" za najbolji suvremeni dramski tekst ili predložak za igru..
 
Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se isključivo dosad neizvođenim i neobjavljenim tekstovima suvremenih hrvatskih autora.
 
Kroz svoju nakladničku djelatnost ZSKA jednom godišnje izdaje Repertoar i zbornik SKAZ-a koji uključuje komentare Stručnog povjerenstva na sve odigrane predstave te donosi najkvalitetnije dramske tekstove praizvedene na  SKAZ-u.