FOTOGRAFIJE EVE ŠUSTAR U GALERIJI CRTA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 30. kolovoza 2023. - 12:00

Kako zdravlje?

Galerija Crta Vas u partnerstvu s Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu (ADU) poziva da od 30.8.2023. razgledate izložbu fotografija Kako zdravlje?, Eve Šustar.
Otvorenje izložbe će biti u srijedu 6.9.2023. u 19 sati u Galeriji Crta (Švarcova 18, 1. kat)!

KAKO ZDRAVLJE?

Obiteljske mitologije stvaraju se generacijama, a njeguju se pažljivim održavanjem uspomena. Navike povezane uz pretke baštine sjećanje na njih, ali i slijedbu njihovog načina života. Radi se o kontinuiranom poštivanju i povjerenju u mudrost onih koji su bili prije nas, a od kojih smo potekli. Svaka obitelj usvaja navike funkcionalno, jer da navika opstane, ona mora biti i korisna.
Studentica Eva Šustar dolazi iz obitelji čije su svakodnevne navike oblikovane uspomenama i sjećanjem na njenog pokojnog pradjeda. U fotografskoj seriji „Kako zdravlje?“ autorica bilježi fragmente te obiteljske mitologije utjelovljene u predmetima, narativima i svakodnevnim navikama njene obitelji. Naime, autoričin pradjed figura je od visokog značaja za regionalni kontekst Rijeke i njegovo djelovanje u polju medicine, a slijedom toga i njegov značaj u kontekstu obiteljskog života. Sjećanje na njega ostaje živo i sveprisutno zahvaljujući navikama koje je ukorijenio u okviru svoje obitelji. Možda bolje rečeno, postulatima, o osobnoj higijeni i higijeni kućanstva. Dezinficiranje kvaka, prokuhavanje igračaka i svakodnevno pranje plahti neke su od navika koje su usvajane generacijski, sve do same autorice Eve Šustar, koja je obiteljskim procesima pristupila kao prema fenomenu kojeg je sagledala kao promatračica i sudionica.
Autorica kroz fotografsku seriju poseže za određenim predmetima, artefaktima obiteljske povijesti koji  progovaraju o načinu na koji se ideja higijene i zdravlja provlačila kroz svakodnevicu. Pomagala za ispravljanje leđa, maleni alati za čišćenje noktiju koje autorica fotografira nisu samo funkcionalni predmeti, već pokloni koji su se darivali djeci. Mikroskop za kućnu uporabu svjedoči o sveprisutnosti svijesti o svijetu bakterija, virusa i drugih oku nevidljivih mikroorganizama koje savjesnom higijenom valja izbjeći. Međutim, u kući obitelji Eve Šustar unatoč silnom trudu i održavanju, svake se godine pojavljuju mravi koje ona precizno dokumentira. Ti mravi pojavljuju se kao podsjetnik da čovjek ipak ne može kontrolirati živi svijet koji, iako vrlo tih, živi oko nas.
Spomenuta kuća važan je element autoričinog istraživanja, jer se radi o kući koju je njen pradjed kupio kako bi šira obitelj mogla zajednički živjeti na jednom mjestu . Kroz zajedničku kuću provlače se predmeti iz pradjedova života, njegove knjige, njegovi instrumenti, pa najzad i uspomene, sjećanja i usvojene navike. U velikoj kući, obiteljske mitologije nastavljaju svoje tradicije, međusobno se podsjećajući. Dok autoričina majka te navike danas prakticira korištenjem aparata koji vodu pretvara u maglu kapljica pod pritiskom, autorica istražuje kako se u prošlosti odvijalo svakodnevno pranje plahti, bez mogućnosti korištenja suvremenih tehnologija. Stoga ona odlazi do obale mora, gdje bijelu plahtu namače u moru. No, umjesto oprane plahte, pred njom se razvija gotovo sablasni prizor u plićaku koji evocira prikazu, duh. Iako takva nadnaravna pojava nikad nije bila dijelom njene obiteljske mitologije, duh njenog pradjeda živi. On živi u svakodnevnim navikama autoričine obitelji, u čistoj vodi kojom se peru podovi, u dezinficiranim pločicama kupaonice i urednim noktima članova obitelji. I na taj način, njegov lik opstaje, ustrajno putujući kroz vrijeme.

Predgovor napisala Maja Flajsig

 

Izložbu možete razgledati do 13.9.2023.

Radujemo se vašem dolasku!

Program je financiran od Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.