GALERIJA CRTA - DIZAJN TEKSTILA TTF

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 28. rujna 2017. - 12:00 to Subota, 28. listopada 2017. - 12:00

Predstavljanje suradnje Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće i Zrno bio bistroa.

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Tekstilno-tehnološki fakultet sveučilišta u Zagrebu Vas pozivaju da od četvrtka 28. rujna do subote 14. listopada 2017. godine dođete u galeriju Crta (Švarcova 18) i razgledate dizajnerska rješenja studenata prve i druge godine diplomskog studija.

Na izložbi predstavljamo dizajnerska rješenja pregače za bio bistro Zrno, sa kolegija Kreiranje tekstila kojem je nositelj i mentor izv.prof.art Koraljka Kovač Dugandžić.

TEKSTILNO TEHNOLOŠKI FAKULTET, KOLEGIJ KREIRANJE TEKSTILA, SMJER DIZAJN TEKSTILA
Kolegij Kreiranje tekstila bazični je kolegij na studiju Tekstilnog i modnog dizajna na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U okviru kolegija Kreiranje tekstila istražuje se likovnost kroz sve segmente i oblike. Nadogradnja unutar likovnosti kroz preddiplomski i diplomski studij u okviru predavanja i vježbi vrlo je važna i dugotrajna te na kraju studija dobivamo kreativne mlade ljude naglašenog senzibiliteta i osobnosti u likovnom izražavanju kroz tekstil i srodne medije. Na preddiplomskom studiju naglasak je na likovnosti i kreiranju tekstila u smislu ideje dok je na diplomskom naglasak na realizaciji u tekstilu te mogućem pronalasku primjene.

SURADNJA TEKSTILNO TEHNOLOŠKOG FAKULTETA, ZAVODA ZA DIZAJN TEKSTILA I ODJEĆE, SMJERA DIZAJN TEKSTILA I ZRNA BIO BISTRO (NAJSTRAIJE HRVATASKO EKOLOŠKO IMANJE)
Studentima je postavljen problemski zadatak na temu ZRNO (BIO BISTRO – ZRNO 100% organski veganski restoran – NAJSTARIJE HRVATSKO EKOLOŠKO IMANJE), kroz prezentaciju i otvoreno predavanje, na principu pitanja odgovori, koje nam je održao direktor ekološkog imanja Zrno David Pejić studenti su dobili uvid u proizvodni proces, odnosno zatvoreni krug od eko imanja do pripremljenih jela u BIO BISTROU ZRNO. Kroz prezentaciju i predavanje studenti su dobili puno informacija te su zatim krenuli u samostalno istraživanje zadane teme. Zadatak je bio osmisliti DIZAJN TEKSTILA ZA PREGAČU U BIO BISTROU ZRNO. Široko područje sadržaja, kroz povrće, voće, žitarice, zimnice, pekarske proizvode do slastica samo su neki motivi koji su mogli biti poticajni u osmišljavanju idejnog rješenja na principu aplikacije ili raporta za pregaču. Direktno naslanjanje na sadržaj ili odmicanje od same teme zavisno od interesa, ideje, senzibiliteta, osobnosti i kreativnosti unutar područja dizajna tekstila dalo je zanimljive rezultate.

ZRNO je prvi 100% organski veganski restoran u Hrvatskoj. U svojim jelima nude namirnice dostavljene svakog jutra direktno s prvog hrvatskog eko imanja Zrno. Netom ubrano povrće, svježe napravljeni tofu i seitan te topli beskvasni kruh iz pekare, dolaze u kuhinju bistroa da bi pronašli svoje mjesto u jelima. Pri tome, uz iskustvo i vještinu predanih kuhara, posebnu pažnju posvećuju spravljanju jela koja njeguju kriterije makrobiotike u skladu s veganskim načelima.

S tradicijom od 1988. godine - najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj. S velikom bioraznolikošću na površini od 20 ha,  imanje je jedinstvena oaza u kojoj se ne koriste mineralna gnojiva ni pesticidi. Sa svih strana je okruženo šumom, a nalazi se u malom selu Habjanovcu kraj Vrbovečke Dubrave, 55 kilometara istočno od Zagreba.

*Tekst priredila izv.prof.art Koraljka Kovač Dugandžić.

SUDIONICI NATJEČAJA STUDENTI PRVE I DRUGE GODINE DIPLOMSKOG STUDIJA:
Petra Josić, Dora Ojdenić, Zoe Znaor, Tina Dolovčak, Ana Raguž, Marijana Matić, Samanta Bošković, Ivana Peruć, Morana Radočaj, Ema Domačinović, Silvija Vinković, Iva Perko, Martina Gluhinić, Isidora Švaga, Martina Kovačić, Lara Lončarić, Bianca Miter, Melanie Malike Acorlor i Vlasta Sinković.

U realizaciji suradnje Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Zavoda za dizajn tekstila i odjeće i Zrno bio bistroa sudjelovali su izv.prof.art Koraljka Kovač Dugandžić i asistent (predavač) Lea Popinjač.

U ponedjeljak 16. listopada 2017. godine u galeriji Crta dodjeljene su nagrade najboljim rješenjima.
Nagrade troje najboljih studentskih rješenja pregače dodijelio je direktor Zrno eko imanja David Pejić. 

Nagrađeni studenti:
1. nagrada Martina Gluhinić
2. nagrada Samanta Bošković
3. nagrada Vlasta Sinković.

Idejno rješenje tekstila za pregaču Bio bistroa Zrno prvonagrađene Martine Gluhonić, studentice druge godine diplomskog studija biti će realizirano u materijalu.

Izložba ostaje otvorena do 28. listopada 2017. godine.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Tomislav Vukvić i Koraljka Kovač Dugandžić