GALERIJA CRTA - MARATON CRTANJA ALU

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 08. prosinca 2016. - 12:00 to Petak, 03. ožujka 2017. - 22:00

Posjetite novi izložbeni prostor Centra za kulturu i informacije Maksimir - Galeriju "Crta"

Novootvoreni izložbeni prostor Galerija "Crta" na prvom katu Centra za kulturu i informacije Maksimir (CKIM) u Švarcovoj 18 započela je svoje djelovanje predstavljanjem crteža studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU). Radovi su nastali u sklopu nastavnog programa "Maraton crtanja", a nacrtali su ih Tea Ivković, Vendi Vernić (5. Maraton crtanja) i Dominik Vuković (4. Maraton crtanja).

Crteži su nastali u prostorima Akademije likovnih umjetnosti od subote 23.4.2016. u 12,00 sati do nedjelje 25.4.2016. u 12 sati, pod vodstvom red.prof.art. Ines Krasić i doc.art. Gordane Bakić, a više o samom Maratonu crtanja možete saznati iz teksta u nastavku: 

"Peti po redu, MARATON CRTANJA, okupio je 24-ero sudionika sa svih odsjeka i godina studija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te dvoje sudionika sa Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Za sudionike su pripremljena tri prostora za rad: akt dvorana, kao centralna pozicija maratona, dvorana na istom katu (inače prostor 2.godine slikarstva) i prostor izborne nastave i crtanja u prizemlju. Kao i na dosadašnjim održanim maratonima studenti su mogli koristiti osigurani materijal za crtanje, ali su koristili i vlastiti materijal.

TEMA MARATONA: objavljena je sudionicima u subotu u 12.00 kada je maraton i započeo. Ovogodišnja tema bavila se crtačkom interpretacijom strategija napada i obrane, odnosno problemima i odnosima pozicije onoga tko napada i tko se brani. Uz ovu općenitu postavku teme postavljeni su nazivi pojmova i situacija koji su na duhovit i novi način pokušali usmjeriti sudionike od klasičnog razumijevanja odnosa napadača i onoga koji se brani. Ponuđeni pojmovi bili su: žohari; vanzemaljci; državni neprijatelj; vrane; nogomet; korida (borba bikova); radovi na cesti; alergije; James Bond; morska bitka; zračni udar; kopnena invazija; mušice, komarci, mravi itd.; dječje igre; disco club; virusi; Godzilla. Sudionici nisu odabirali pojam prema vlastitoj želji već slučajnim odabirom/ izvlačenjem naziva ispisanima na odvojenim komadićima papira. Uz seriju crteža kojom reagiraju na postavljenu temu, sudionicima je bilo postavljeno i da kratkim tekstualnim opisom razrade strategiju napada i obrane.

KONCEPT MARATONA CRTANJA: svi dosadašnji održani maratoni crtanja sadržavali su dvije kategorije (odabir broja i veličine formata) + grupni crtež (zadani formati, za sve sudionike). Na ovogodišnjem maratonu spomenute kategorije su izostavljene, a za izbor su bili ponuđeni formati: A3 (24 komada), 50x70 cm (12 komada), 100x70 cm (12 komada), crtež velikog formata (približno 200x140 cm). Grupni rad nije bio u ponudi. Tehnike i materijale crtanja sudionici su mogli odabrati prema vlastitoj želji. "  Tekst priredila doc.art. Gordana Bakić. 

 
POPIS SUDIONIKA 5. MARATONA CRTANJA:
LORENA ALMAŠI   (1.GOD.PREDDIPL., GRAFIKA)
TARA BEATA RACZ   (2.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
SANDA ČRNELIĆ   (ŠPUD, 4.GOD., GRAFIKA) 
DAVOR DMITROVIĆ   (2.GOD., GRAFIKA)
DOROTEA DUGOŠIJA   (3.GOD., GRAFIKA)
LIDIJA FERENČAK   (1.GOD.DIPL., NASTAVNIČKI)
ROBERT FERLICH   (2.GOD.PREDDIPL., GRAFIKA)
NOA EMMA GERAS   (2.GOD., KIPARSTVO)
NIKOLA GRABOVAC   (ŠPUD, 4.GOD., GRAFIKA)
LUKA KUŠEVIĆ   (4.GOD., SLIKARSTVO)
MARINA IVANČIĆ   (4.GOD.,GRAFIKA)
TEA IVKOVIĆ   (DIPL., GRAFKA)
VITA JONČIĆ   (3.GOD., SLIKARSTVO)
ANA JURČEVIĆ   (2.GOD. PREDDIPL., SLIKARSTVO)
TEA JURIŠIĆ   (1.GOD.DIPL., GRAFIKA)
REA KORDEJ   (1.GOD.DIPL., GRAFIKA)
AGATA LUČIĆ   (2.GOD.PREDDIPL., GRAFIKA)
APOLONIJA LUČIĆ   (2.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
GABRIJELA MAMIĆ   (4.GOD., SLIKARSTVO)
ANTONIA MARIČEVIĆ   (2.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
MIA MATIJEVIĆ   (2.GOD.PREDDIPL., NASTAVNIČKI)
ALBA MIOČEV   (2.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
FRANJKA PRŠA   (1.GOD.PREDDIPL.,NASTAVNIČKI)
JOSIP RONČEVIĆ   (1.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
ANDREJ TOMIĆ   (1.GOD.DIPL., SLIKARSTVO)
LUKA TORKOVIĆ   (1.GOD.DIPL., NASTAVNIČKI)
DIANA TRUHAR   (2.GOD.PREDDIPL., GRAFIKA)
IVAN VRANČIĆ   (1.GOD.DIPL., GRAFIKA)
DIANA ZRNIĆ   (2.GOD.PREDDIPL., SLIKARSTVO)
 
Kroz suradnju sa zagrebačkim visokoobrazovnim institucijama Galerija "Crta" će biti svojevrsno istraživalište, u kojem će se u narednom periodu predstaviti različiti crtački nastavni programi zagrebačkih sveučilišta, počevši od likovne akademije, preko dizajna, arhitekture, tekstilnog dizajna i dr.
 
Dođite i razgledajte izložbu studenata ALU sa 4. i 5. Maratona crtanja u Galeriju "Crta"!
 
Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Gordana Bakić, Ines Krasić, Tomislav Buntak i Tomislav Vuković