HUMANITARNA IZLOŽBA “ZLATNA NIT”

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 16. prosinca 2021. - 19:00

Humanitarna izložba nakon Centra za kulturu i informacije Maksimir seli u EU Business Club

Nagrađivane tradicionalne tekstilne lutke nakon izložbe uljepšat će blagdane malim pacijentima zagrebačke Klinike za dječje bolesti.

Nakon otvorenja u Centru za kulturu i informacije Maksimir, humanitarna izložba tradicionalnih lutaka starih Slavena „Zlatna nit“ moći će se razgledati u EU Business Clubu, Sky Office, A toranj, 14. kat, Roberta F. Mihanovića 9, u četvrtak, 16. prosinca, u 19 sati.

Kuvatka, Bereginja, Krupenička, Travnica, Nerazličniki samo su neke od tradicionalnih tekstilnih lutaka koje su po drevnoj su tehnologiji izradile korisnice radionice „Zlatna nit“ Centra za kulturu i informacije Maksimir. Lutke koje će posjetitelji moći razgledati u prostorima EU Business Cluba nisu tek obične igračke, već predstavljaju baštinu, povijest i tradiciju drevnih Slavena.

Svaki element veza na tradicionalnoj nošnji lutaka puno je više od običnog ukrasa te putem vješto usklađenih simbola ima i duboko sakralno značenje. Lutke koje su nekoć davno žene izrađivale za sebe i svoje obitelji postale su amajlije koje privlače blagostanje, sreću i zdravlje u dom te njega i ukućane čuvaju od zala.

Lutke, koje su i danas prisutne u kućama mnogih slavenskih naroda prate njihove vlasnike kroz sve životne događaje, a neprekidna Zlatna nit satkana iz povijesti povezuje slavnu prošlost drevnih Slavena sa sadašnjošću.

Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti i lutku koju je izradila Galina Veličko, voditeljica radionica „Zlatna nit“, a koja je osvojila visoku nagradu na 13. međunarodnom etno forumu Sibirskije besedi („Sibirski razgovori) i 13. međunarodnom natjecanju Bereginja u organizaciji Ministarstva obrazovanja Altajskog kraja uz potporu guvernera i Vlade Altajskog kraja, Centra obitelji i tradicije „Lad“ te Altajskog instituta za umjetnost.

Izložene lutke naknadno će biti uručene malim pacijentima Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj.

Pozivamo Vas na jedinstvenu izložbu koja spaja tradiciju i sadašnjost te odaje počast baštini starih Slavena.

Odgovorna osoba: 
Galina Veličko