IZLOŽBA KATARINE FABIJANIĆ ČAČIĆ U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 20. veljače 2019. - 19:00 to Četvrtak, 28. veljače 2019. - 12:00

Traganje u Crti...

TRAGANJE

Katarina Fabijanić Čačić je umjetnica mlađe generacije koja je svoju umjetnost pozicionirala u sferu geometrijske apstrakcije. Po svršetku formalnog obrazovanja smjera Grafike na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, Katarina se apsolutno posvećuje slaganju osnovnih likovnih elemenata kao što su boja, ploha i tijelo. Umjetnica naglašava da su navedeni likovni elementi nukleus svih načina likovnog izražavanja, odnosno polazište od kojeg se ide prema složenijim ili jednostavnijim konstrukcijama. Takvim pristupom upustila se u istraživanja razih mogućnosti koje su joj spomenuti procesi pružili i pritom se pokazali kao neiscrpan izvor ideja. Na svojim prethodnim izložbama prezentirala se objektima i grafikama, a tako izloženi radovi jasno su govorili da joj je u fokusu jednostavnost i minimalni jezik izražavanja. Ideja konstruktivne umjetnosti u povijesno umjetničkom modernizmu, iz današnjeg konteksta, više nije inovativna po jezičnim terminima, niti je programska. Ono što je ona svakako zadržala, a isto pronalazimo i u Katarininoj geometrijskoj apstrakciji, je to da je pojedinačno intimna i zapravo  jedino kao takva potpuno moguća i opravdana.

Katarina je razvila svoj specifični, slikarski i grafički smjer geometrijske apstrakcije. Tim procesom pretvorila je svoj rad u igru i istraživanje odnosno preslagivanje i kombiniranje odnosa. Na kraju, kako i sama navodi, proizašli su različiti apstraktni znakovi, apstraktni oblici, simboli i amblemi. Novonastali koncept u radovima pod nazivom „Traganje“ manifestira se kroz dvije forme koje su izrazito pametno promišljene i cjelovito zaokružene. Prva je razina u drvenim objektima koji su bojani, a propituju krug i ornament rocaille. Pomicanjem navedenih elemeneta unutar okomitih linija i kombiniranjem različitih odnosa boja, ista se tema varira u nizu kompozicija, a na taj način umjetnica postiže precizan i uravnotežen ritam. Neizostavana je i eststska komponenta, ali i odnosi same kompozicije koji se mjenjaju s obzirom na točku gledišta.  Drugi pristup se oblikuje u kolaž-objektima koji su nadogradnja i sasvim novi oblik slaganja kompozicije. Polazište je ponovo u okomitim linijama koje se uz kolažno preklapanje unutar drvenog okvira pretvaraju u pozadinu za optičko transformiranje, i to u vidu nadograđenih elemenata koji ili prekrivaju ili preklapaju  okomite linije. Vidna je promjena same tehnike, ali i izmicanje stroge simetrije koja je zastupljena u drvenim objektima. Nastalim radovima umjetnica je nadogradila dosadašnja likovna istarživanja u objektima i kolaž-objektima . Tako su radovi iz naziva „Traganje“ programska i optička transformacija. Zaključno, ovaj koncept je kroz (dimenziju dubine) u navedena dva medija izrazito pročišćen i zaokružen, te kao takav pruža mogućnost aktivne participacije promatrača. Omogućuje daljnje istraživanje odnosno propitivanje do koje će se mjere nastali koncept razviti.

Jurica Škofač

 

"U radovima pod nazivom Traganje istražujem što više mogućnosti slaganja osnovnih likovnih elemenata kao što su boja, ploha i tijelo. Navedeni likovni elementi baza su svih načina likovnog izražavanja te polazište od kojeg se ide prema složenijim konstrukcijama ili obrnuto. Istraživala sam mogućnosti koje mi oni pružaju što se pokazalo kao neiscrpan izvor ideja. Težnja ka jednostavnosti i minimalnom jeziku izražavanja dovela me do redukcije i pretvorila moj rad u igru iz koje su proizašli različiti apstraktni „znakovi“. U svakom radu ti isti likovni elementi mogu se posložiti u bezbroj različitih kombinacija. Preispitujući se i prepuštajući se igri slaganja, preslagivanja i vaganja odnosa odlučila sam pronaći vlastite granice i istražiti do koje mjere će se navedeno “traganje” razviti. ", o svom radu kaže autorica izložbe Katarina Fabijanić Čačić.

Vaša Crta

 

Galerija Crta u partnerstvu sa nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i osnovnom školom sudionicom realizira edukativne tematske likovne radionice galerije Crta.
Radionice se realiziraju tijekom školske godine kao popratni program galerije tijekom trajanja izložbi.
Ovdje pogledajte radove učenika.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković