IZLOŽBA MASKE 2019.

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 03. ožujka 2019. - 11:00 to Nedjelja, 10. ožujka 2019. - 12:00

Izložba učeničkih radova Maske u Muzeju grada Zagreba.

U Muzeju grada Zagreba je u nedjelju 3. ožujka 2019. godine u 11 sati otvorena izložba MASKE!

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priređuje već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine realizira u Muzeju grada Zagreba.

Ovogodišnja tema je: "JA SE ŽELIM MASKIRATI U...", u sklopu koje su učenici imali zadatak napraviti trodimenzionalne maske i maske za na lice sa ljudskim, životinjskim, biljnim ili nekim drugim motivima.

ŠKOLE SUDIONICE:
OŠ Luka Sesvete (1. nagrada)
OŠ Pantovčak (2. nagrada)
OŠ Jabukovac-Zagreb (3. nagrada)
OŠ Dragutina Kušlana
OŠ Jure Kaštelana
OŠ Tituša Brezovačkog
OŠ Voltino
OŠ A.Cesarca
OŠ Gornje Vrapče
OŠ Jordanovac, PŠ Kozjak
OŠ Marija Bistrica, PŠ Laz
OŠ Grigora Viteza
OŠ Iver
OŠ Pavleka Miškine
OŠ Antuna Gustava Matoša
OŠ Špansko Oranice

Najboljim školama dodjeljene su 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici su dobili zahvalnice.
Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Miljenko Gregl, Tomislav Vuković i Vesna Leiner, odabrao je tri najbolje škole.

*Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu i najavljuje Žive slike u MGZ-u: "Ovogodišnja tema programa je "Ja se želim maskirati u..." kojom želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti Zagreba te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval.

Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja."

Više informacija o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com .

Program je podržan od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Vesna Leiner i Tomislav Vuković