KIPARSKO SLIKARSKE RADIONICE ZA TREĆU DOB

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 09. rujna 2021. - 10:00

Radionice se održavanju na otvorenom u parku Maksimir, u Botaničkom vrtu ili na Zrinjevcu

S radom započinjemo u četvrtak, 9. rujna 2021. godine.

Zbog pandemije izazvane korona virusom Kiparsko-slikarske radionice za treću dob održavaju se na otvorenom u parku Maksimir, u Botaničkom vrtu ili na Zrinjevcu.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera na otvorenom polaznici će imati priliku kroz individualni pristup upoznati se s raznim crtačkim, sikarskim i kiparskim tehnikama. Kroz crtež savladati će privid trodimenzionalnog volumena primjenom pravila geometrijske perspektive. U svojim crtežima kroz nekoliko vježbi u različitim crtačkim tehnikama moći će primjeniti usvojena znanja linearnog i tonskog crteža. Umjetnički crtež predstaviti će osnovu svim kasnijim oblicima stvaralaštva. Bitno je naglasiti kako će svaki crtež biti rađen po promatranju prirodnih oblika zbog čega će biti predstavljen kao sredstvo kojim se na specifičan (umjetnički) način definira stvarnost. Slikarske tehnike biti će također prilagođene radu na otvorenom. Od tehnika će se koristiti suhi pastel, akvarel i tempere. Slobodu oblikovanja i likovnog stvaranja polaznici će izraziti koristeći boju i plohu. Odabirom boje, nanosa i tekture poticati će se proces gledanja i individualnost. Likovno izražavanje trodimenzionalnim oblicima i oblikovanja volumena odnositi će se na rad s glinom. Polaznici će izvoditi vlastiti kiparski rad s glinom koji će za razliku od slike koja ima samo jednu kompoziciju moći sagledati sa svih strana. Zbog treće dimenzije u kiparstvu moći će osjetiti i odmjeriti materijal te razviti vlastito taktilno iskustvo.

Radionice se održavaju četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati, a u slučaju lošeg vremena pomaknut će se u dogovoru s polaznicima za dan prije ili poslije.

Program je za sve polaznike besplatan a financiran je sredstvima Gradskog ureda za kulturu.

 

ARHIVA

Za osobe treće ili zrele životne dobi organiziramo u Domu za starije osobe Maksimir likovne i kiparske radionice. Uz učenje osnova likovnih i kiparskih tehnika, polaznicima pružamo i šire edukacijske sadržaje, razvijamo kreativnost te podižemo kriterije vrednovanja umjetničkog izražavanja u različitim formama.
U likovnim radionicama polaznici svladavaju osnove crtačkih i slikarskih tehnika te u konačnici njihove uratke prezentiramo javnosti kroz kiparsko-likovnu amatersku izložbu u prostoru Centra, u prostoru Doma za starije osobe Maksimir.

U četvrtak, 21. lipnja 2018. u 10:00 sati svečano smo otvorili izložbu radova u Domu za starije osobe Maksimir

U srijedu, 5. prosinca 2018. u 10:00 sati svečano smo otvorili drugu izložbu radova u Domu za starije osobe Maksimir

U srijedu, 29. svibnja 2019. u 16:30 sati u Domu za starije osobe Maksimir otvorena je nova izložba 

Voditeljica radionica je Lora Elezović 

Odgovorna osoba: 
Jadranka Kerin