KLUB LUTKARSKO FILMSKE ANIMACIJE MAKSIMIR

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 28. veljače 2014. - 13:30

Klub lutkarsko-filmske animacije (KLFAM). Prvi i jedini u Zagrebu i Hrvatskoj!

Klub lutkarsko-filmske animacije Maksimir / KLFAM dvogodišnji je projekt koji u jedan umjetnički izraz povezuje lutkarsku i filmsko-lutkarsku animaciju djece i mladeži, i prvi je takve vrste u Zagrebu i Hrvatskoj. Planirano je da u prvoj godini realizacije, voditelji amaterske lutkarske/kazališne družine (5 do 10 njih)  polaze osnovnu lutkarsko-filmsku poduku, a potom – u drugoj godini, zajedno s članovima družina vode procese osmišljavanja lutkarsko-filmskih predstavljačkih cjelina, odnosno predstava.

Tako je projekt KLFAM s jedne strane daljnje stručno usavršavanje i usmjeravanje prosvjetnih djelatnika – voditelja amaterskih lutkarskih/kazališnih družina započet stosatnim seminarom Abeceda lutkarstva, Lutkarskog kazališta “Za bregom”, a s druge strane sustavno je poticanje i promicanje lutkarskog i filmskog stvaralaštva djece i mladeži. Posebnost je projekta i u tome što ne uključuje samo školsku djecu nego i predškolsku. Osobito je poticajan za nadarenu djecu, a prihvatljiv je i za djecu  s posebnim potrebama.

Projekt KLFAM također nastoji obogatiti i potaknuti inače skromnu zastupljenost lutka-filma u amaterskom filmskom stvaralaštvu u Zagrebu odnosno Hrvatskoj.

Autori, voditelji i mentori programa su za filmski dio - slikar i filmski autor David Peroš-Bonnot, za lutkarski/kazališni dio   dr. sc. Zdenka Đerđ, a za glazbu Boris Klarić, prof. glazbe.

 

Kratki povijesni pregled   

 U prvoj, 2009. godini rada KLFAM osnovnu, lutkarsko-filmsku poduku polazilo je desetak zagrebačkih voditelja lutkarskih-kazališnih družina i radionica. U drugoj, 2010. godini educirani prosvjetni djelatnici nastavili su realizaciju programa u tri dijela -  kroz redovite radionice Lutkarskoga studija LK „Za bregom“ (utorkom od 17-21 sat), kroz samostalan rad dječjih LF družina i radionica te kroz stvaranje dva lutka-filma dječjih skupina (OŠ Antuna Mihanovića), uz mentorsko vođenje.

U trećoj 2011. godini kontinuirana rada projekta, u jedan predstavljački izraz spojene su lutkarska i filmsko-lutkarska animacija u javno izvedenom programu dviju škola – naziva KAZALIŠTE izraz-medij koji povezuje, 30. ožujka 2011. Predstave su izvele Lutkarska družina OŠAM – OŠ Antuna Mihanovića, kroz program Jedan razred – jedno kazalište (Raz-Kaz)  i  Lutkarsko-filmska družina II. OŠ Vrbovec kroz programe izvannastavnih (lutkarsko-dramska, filmska, glazbena) aktivnosti učenika.

Predstave LD OŠAM-a, Dirigent koji se smanjivao i LFD II. OŠ Vrbovec, Kako je zec prešao more u zasebne su cjeline povezale kazališni - lutkarski, filmski i glazbeni izraz. U programu je sudjelovalo oko 70 izvođača iz obje škole, a 150 gledatelja je pratilo program. (Maksimirski Eko-kalendar 2011.)

 

U 2012. osnovnu lutkarsku-filmsku poduku polazile su voditeljice amaterskih lutkarskih radionica iz Zagreba (Sanja Vlahović-Trninić, prof. HJ SC I. Prelog, Gordana Radulović, dipl. socijalna radnica, Dom za odgoj djece i mladeži, Katarina Pelc, dipl. socijalna radnica, Dom za odgoj djece i mladeži), Virovitice (Vlasta Despotovski, Dječja kazališna družina Češka beseda), Ivanićgrada (Romana Kesegeić, odgojiteljica DV Proljeće, Ivana Piličić, DV Ivanićgrad) i Dugog Sela (Višnja Klečar, odgojiteljica DV Dugo Selo). Tako je voditeljica KD Maksimirci, Sanja Vlahović-Trninić i voditeljica novopokrenutog dječjeg KLFAM, matične im organizacije – Centra za kulturu i informacije Maksimir. Njihov zajednički Lutkarsko-filmski uradak Zimska priča, javno je predstavljen 24. studenoga 2012. kao dio praizvedbe predstave Maksimirski vremeplov, KD Maksimirci.

Rad na lutka-filmu Zimska priča, 2012.
Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
David Peroš Bonnot i Zdenka Đerđ