KONCERT GUDAČKOG KVARTETA SEBASTIAN

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 30. siječnja 2021. - 19:30

Održan koncert klasične glazbe u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Za razliku od mnogih vrsta glazbe, klasična glazba ima smirujući učinak na ljudsko tijelo i um. Struktura i ritam klasične glazbe pomažu osobama koje imaju nemiran san ili su doživjeli neku emocionalnu traunu, kakvih smo se, na žalost, u protekloj godini naužili i previše. Jedna od najzanimljivijih činjenica je da slušanje klasične glazbe stimulira proizvodnju endorfina i hormonskim putem djeluje na moždane aktivnosti; tj. opušta tijelo i um. Taj smirujući učinak može djelovati na mentalno zdravlje i povećati sposobnosti učenja i pamćenja. Glazba stimulira mentalne procese i takrazvija inteligenciju.

Uz opuštanje, slijedi i povećana sposobnost pamćenja i razvoj vještine slušanja, koliko god imali godina, te vještine uvijek je dobro razvijati i njegovati, zar ne? Vjerojatno se pitate kako odabrati prave kompozicije? Slušanjem! Zato ste imali priliku započeti 30.1.2021., u 19:30 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, upoznavati klasičnu glazbu uz Gudački kvartet Sebastian.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod imenom Gudački kvartet Sebastian. Članovi kvarteta usavršavali su se na tečajevima komorne glazbe u Grožnjanu (Hrvatska), Rogaškoj Slatini (Slovenija), Pecsu (Mađarska) i Saumuru (Francuska). Godine 1988. kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin sa sjedištem u Parizu. Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, Gudački kvartet Sebastian koncertirao je u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj. Repertoar kvarteta obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu. Praizveli su više djela suvremenih skladatelja, primjerice A. Klobučara, N. Firšta, A. Igreca, D. Bukvića, S. Drakulić…

Surađuju s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima kao što su Milan Turković, Paul Meyer, Pierluigi Camicia, Aleksandar Serdar…Od 2002. održavaju svoj ciklus u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

U subotu 30. siječnja 2021., u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Gudački kvartet Sebastian izveo je gudacki kvartet u d-molu, Međimurski, Božidara Širole, 2. gudački kvartet Srđana Dedića te 2. gudacki kvartet u F-duru, op. 41, br. 2, Roberta Schumanna.

Koncert se odvijao u skladu s odredbama Stožera Civilne Zaštite.

Odgovorna osoba: 
Lea Lovrenčić