KONCERTNI PROGRAM - SEBASTIAN TARBUK I MARINA MATOLIĆ

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 03. svibnja 2021. - 18:00

Održan koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Sebastian Tarbuk - fagot i Marina Matolić - klavir

PROGRAM:


Jean Françaix: Koncert za fagot i gudače, obrada za fagot i klavir

I. Allegro moderato

II. Scherzando

III. Grave

IV. Risoluto


Jean Réné Désiré Françaix (Le Mans 1912. – Pariz 1997) bio je francuski neoklasični skladatelj, pijanist i orkestrator, poznat je po svojem prolifičnom opusu i živahnom stilu. Okušao se u velikim glazbenim formama poput koncerta, simfonije, opere, baleta, glazbenog kazališta, kao i u formama koje su u 20. stoljeću počele izlaziti iz mode, poput kantate i oratorija. Kako je bio virtuoz na klaviru, mnoga njegova djela, pogotovo ona za komorne ansamble, uključuju upravo taj instrument. Utjecaji su mu bili veliki skladatelji prošle generacije poput Igora Stravinskog, Emmanuela Chabriera, Mauricea Ravela i Francisa Poulenca. Koncert za fagot i 11 gudača ili klavir napisao je 1979. i posvetio ga poznatom fagotistu toga vremena Mauriceu Allardu.

Sebastian Tarbuk rođen je 9. srpnja 1997. godine u Zagrebu, gdje pohađa glazbenu školu Pavao Markovac od 2007. godine. Od 2013. godine privatno surađuje sa Žarkom Perišićem, te 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu profesora Perišića. Tijekom studija prisustvovao je na natjecanju Woodwind&Brass 2017. u Varaždinu te osvaja treću nagradu u kategoriji F. Prisustvovao je i na brojnim natjecanjima komorne glazbe, poput natjecanja komornih sastava Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2018. s puhačkim kvintetom AEROS, koji je u trećoj kategoriji osvojio prvu nagradu, i s triom MaSeiV na natjecanju glazbenika grada Palmanove, koji je osvojio drugu nagradu. Sudjelovao je i na mnogim seminarima poznatih fagotista, poput Milana Turkovića, Matthiasa Racza, Ulricha Hermanna i Carla Colomba. Od 2019. do 2021. pohađa Hochschule für Musik Mainz u klasi profesora Ulricha Hermanna u sklopu programa međunarodne razmjene ERASMUS+. Svirao je u mnogim orkestrima mladih, kao i profesionalnim orkestrima poput orkestra HNK Ivan pl. Zajc, simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Sinfoniette Tübingen, komornog orkestra Reflektor, ansambla za suvremenu glazbu Cantus, simfonijskog orkestra mladih BISYOC i orkestra mladih SEYO. S puhačkim kvintetom AEROS nastupio je na Osorskim glazbenim večerima 2017. godine, i s triom MaSeiV na 23. Sarajevskim večerima muzike iste godine.

Marina Matolić Rođena u Županji. Školovanje te studij klavira započinje u Osijeku te nastavlja u Zagrebu gdje diplomira iu klasi prof. Jurice Murai te magistrira u klasi prof. Zvjezdane Bašić. Brojni koncerti, natjecanja, nagrade i gostovanja obilježila su njezin glazbeni put. Surađuje sa brojnim domaćim i stranim vrhunskim glazbenicima sa kojima nastupa na koncertima i seminarima, te je osnivačica mnogih komornih ansambala s kojima koncertira u zemlji i inozemstvu. Kao umjetnički suradnik - pianist osvaja mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Službeni je umjetnički suradnik na brojnim festivalima, seminarima i natjecanjima. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umj. savjetnik i predavač. Osim toga, djeluje i kao zborovođa dječjih zborova te pjevačkog zbora KBC Zagreb . Producira i izvodi mjuzikle za djecu.

U skladu s epidemiološkim mjerama, broj ljudi bio je ograničen.