KULTURNI ŽIVOT ZAGREBA - KAZALIŠNI KOTAO 2011.

Termin: 
Nedjelja, 02. siječnja 2011. - 11:00 to Četvrtak, 22. prosinca 2011. - 11:00

Cilj je napraviti žarište eksperimentalno alternativnog kazališta

«Kazališni kotao» okuplja raznolike kazališne skupine istraživačko-alternativnog smjera u kazalište vaninstitucionalnog tipa. U kazališnom kotlu djeluju Akrobatsko kazalište Lugar Švarcov, Imbus i IDEM.

Djeluje pri Centru za kulturu i informacije Maksimir, no kazališne skupine unutar njega imaju potpunu autonomiju rada. Centar služi kao servis kojim okupljene kazališne skupine na jednostavniji način rješavaju birokratske poslove. U «Kazališnom kotlu» već djeluju neke afirmirane hrvatske alternativne kazališne skupine sa zapaženim rezultatima, a stalan je dotok novih mladih kreativaca koji u «Kazališom kotlu» prepoznaju plodno tlo za rad. Cilj je napraviti žarište eksperimentalno-alternativnog kazališta.

Smatramo da kroz ovaj projekt možemo poboljšati i unaprijediti kazališni život Zagreba. Takvo što najbolje je učiniti kroz kazališne radionice i uključivanje podmlatka u već afirmirane kazališne skupine koje nude kompletan raspon kazališnog izričaja. No, čak i međunarodno priznate predstave (Šipak kazalište, Akrobatsko kazalište Lugar Švarcov, Kazalište Imbus i IDEM) ne mogu naći prostor za igranje svojih predstava, ili je on pak izvan postojećih financijskih mogućnosti. Stoga je cilj stvaranje temeljnih resursa kojima bi «Kazališni kotao», koji već sadrži veliki kreativni potencijal mogao i prezentirati. «Kazališni kotao» već je centar koji svim skupinama koje mu se obrate rješava birokratske zapreke u radu, no to je samo početak, jer mi naglasak stavljamo upravo na kreativan rad i kreativno izražavanje, a takvo što je moguće bez određene financijske konstrukcije. Rješavanju i takve problematike posvetio bi se «Kazališni kotao», a mladim kreativnim ljudima ostalo bi samo ono zbog čega nam se i obraćaju i što nam je primaran cilj – kreativan, autonoman i nesputan rad. Važno je spomenuti i terapeutsku ulogu kazališta u životu mladih ljudi, što je također jedan od naših ciljeva. U našim kazališnim skupinama ima i mladih koju su pokazivali određene oblike problema u ponašanju, a danas ih uspješno rješavaju kroz kazališni izričaj, no neizvjesnost u kojoj su te kazališne skupine i nemogućnost da njihov rad u potpunosti zaživi, mogu biti izrazito riskantni i nimalo konstruktivni za tu populaciju mladih.

Ukratko, svi ciljevi «Kazališnog kotla» kreću se prema postavljanju čvršćih temelja za novu alternativnu kazališnu scenu, koja se ionako, što zbog nezadovoljstva uvjetima rada na drugim mjestima, što zbog nezadovoljstva kompletnom kulturnom politikom spram kazališnih alternativnih grupa, formira oko Centra za kulturu i informacije – Maksimir.