LEO KATUNARIĆ REDATELJ IZGUBLJENE OPERE

Vrsta programa: 
Termin: 
Ponedjeljak, 15. srpnja 2013. - 10:15

Operom "Povratak mornara" otvoreno Splitsko ljeto

Operom „Povratak mornara“ Franca von Supea 14. srpnja na Peristilu otvoreno je 59. Splitsko ljeto. Redatelj premijerno izvedene opere koja se donedavno smatrala izgubljenim djelom je Leo Katunarić, viši stručni suradnik Centra za kulturu i informacije Maksimir i umjetnički direktor MAXARTFEST-a.

Smatralo se da je Von Suppeova opera, nakon praizvedbe u Hamburgu potkraj 19. stoljeća, uništena u požaru tijekom  Drugoga svjetskog rata. Prije šest godina pronađena je u kutiji u washingtonskoj knjižnici. Sretna sudbina te partiture nama je još važnija jer se Von Suppe rodio u Splitu. Većinu života proveo je u Beču. "Povratak mornara" njegovo je sjećanje na Dalmaciju, kamo je smjestio radnju opere. Riječ je o suvremenoj praizvedbi opere u dva čina, čiju je partituru pronašao talijanski dirigent Adriano Martinolli D'Arcy. Tako je "Povratak mornara", djelo čiju je radnju Suppe smjestio na trg jednoga dalmatinskoga grada, svoj novi život započela na najprikladnijem mogućem mjestu - carskom Peristilu, jedinstvenoj opernoj pozornici u skladateljevu rodnom gradu. Redatelj Leo Katunarić rekao je kako postoji dokaz da se opera "Povratak mornara" događa u Splitu, a to je da je već u libretu istaknut problem s gradonačelnikom u 19. stoljeću. „To je dokaz da ta radnja mora biti smještena u Split jer se problem s gradonačelnikom, čini se, vuče od 19. stoljeća sve do danas“, našalio se Katunarić.

Premijernom izvedbom ravnao je maestro Loris Voltolinić. Uz orkestar i zbor Opere splitskog HNK nastupili su solisti: Ljubomir Puškarić, Gorana Bjondić, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović i Špiro Boban.