LIKOVNA KOLONIZACIJA TOMISLAVCA - ZGCLASSIC

Vrsta programa: 
Termin: 
Utorak, 15. listopada 2019. - 19:00

Izložba radova nastalih u sklopu manifestacije ZGCLassic.

Likovna kolonizacija Tomislavca
U suradnji Feđe Gavrilovića, Knjižnice Marije Jurić Zagorke i Centra za kulturu i informacije Maksimir u utorak 15. listopada u 19 sati u Knjižnici M.J.Z. otvorena je izložba Likovna kolonizacija Tomislavca, u kojoj su predstavljeni radovi umjetnika nastali u likovnim akcijama realiziranim u sklopu manifestacije ZGClassic od 2017. do danas.

"Od godine 2016. u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir povremeno organiziram minijaturne likovne kolonije u sklopu manifestacije ZG kul, koja glazbenim događanjima na otvorenom (na trgu iza Umjetničkog paviljona) obogaćuje kulturnu ponudu Zagreba svakog ljeta. Mladi umjetnici slikaju za vrijeme koncerata, baleta, opera i mjuzikala i daju vlastite vizije glazbe koja svojom punoćom, senzualnošću i prodornošću osvježava ljetnu večer. Kao što je početna ideja tih akcija bila spojiti glazbu i slikarstvo, izlaganjem nekolicine radova nastalih kao njihov plod u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, širimo područje borbe i impresija na književnost.
    Pozornica, izvođači na njoj i dominantna građevina Umjetničkog paviljona u pozadini, nešto je što su vidjeli svi autori, s malom varijacijom kuta gledanja. No, njihove su interpretacije raznolike i nose specifične rukopise. Na ovim odabranim slikama svoj su autorski trag ostavili Ivona Jurić u slojevitoj i titravoj gradnji slike, Dominik Vuković u vještoj stilizaciji dirigenta i violinista, Grgur Akrap s manirističkim, impastnim potezima i Luka Kušević čija se scena rastače u masne plohe boja. Crteži inspirirani parkom, nastali također za vrijeme ovih akcija, upotpunjavaju dojam tih ljetnih noći „punih obećanja“, rekao bi Cesarić (za proljetne doduše, ali obećanja su ista), obećanja koja se, u stvarnosti, rijetko ispune.
Naslov slike Luke Kuševića najbolje nam približava iskustvo kratkih izleta u umjetnost (u glazbu, slikarstvo ili literaturu) nakon kojih se strovaljujemo u hladnu i mučnu stvarnost. Toliko sreće naprosto – „Nije realno“.", o izložbi piše povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Izložbu možete razgledati do 15. studenoga 2019. godine.

Popis izloženih radova:
Ivona Jurić, Ono što pjevam, 2018., ulje na platnu 100 x 70 cm
Grgur Akrap, Ples, 2018., ulje na platnu 70 x 100 cm
Dominik Vuković, Julian Rachlin, 2018., ulje na platnu 100 x 70 cm
Luka Kušević, Nije realno, 2018., ulje na platnu 70 x 100 cm
Crteži Ivane Koren, Tare Beate Racz i Albe Miočev iz 2017., 21 x 28 cm

Veza na članak Dobrotvorna likovna kolonija ZGClassic.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Feđa Gavrilović