MAKSIMIRSKI EKO-KALENDAR 2013.

Termin: 
Četvrtak, 28. studenoga 2013. - 15:00

Predstava Vitez željeznog srca i razgovor o temi Pričaj mi–Zašto i kako učiti brajicu?

Treći program Eko-kalendara u 2013. je PRIČAJ MI – Zašto i kako učiti brajicu?  Zajedno su ga organizirali CKI Maksimir i Kazališna udruga MIST,  28. studenoga (četvrtak) 2013.  od 15-19 sati, u CKI Maksimir, Švarcova 18, povodom Dana pismenosti (8. rujna) i Mjeseca knjige (15. listopada-15. studenoga)

Razgovor/radionica  je bio nakon predstave  KU MIST, Vitez željeznog srca Ane Đokić Pongrašić i  čitanja izabranih stihova Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže učenika Srednje škole Centra za slijepe i slabovidne Vinko Bek

Voditeljica  programa i razgovora je Iva Šušak, studentica Edukativno rehabilitacijskog  fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sugovornice su Anita Matković, glumica i (su)voditeljica MIST-a te školskih kazališnih družina slabovidne i slijepe djece i mladeži i dr. sc. Dubravka Bouša, književna teoretičarka. Tako su program ravnopravno realizirali srednjoškolska mladež i odrasli s poremećajima vida te videće odrasle osobe, osnovnoškolska djeca (niži i viši razredi), srednjoškolci i studenti. Naime, u završnici programa, slijepi i slabovidni članovi recitatorskih i kazališnih družina upoznali su gledatelje-sudionike razgovora s pismom na brajici i računalom za slijepe osobe te s drugim pomagalima koje koriste slabovidne osobe. Tako su videći sudionici programa na brajici mogli sami pročitati stih pjesme Slap Dobriše Cesarića: I teče, teče, teče jedan slap... koji su svi na kraju dobili. U programu je sudjelovalo oko 80 sudionika.

U predstavi Ane Đokić Pongrašić Vitez željeznog srca

igraju: Maja Lay, Monika Mihalić, Jelena Norac Kljajo, Marko Pavičić i Anita Matković
Režiju potpisuju Marija Šarić Ban i Anita Matković, a izbor glazbe Lovro Mračić.
Kostime i scenu kreirala je Marija Šarić Ban, dok je izrada kostima povjerena Ustanovi Arcadia iz Zagreba, a
foto-dokumentacija Radovanu Sarađenu.

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Zdenka Đerđ