MAKSIMIRSKI OSNOVNOŠKOLCI POKRENULI AMATERSKU KD MAKSIMIRCI

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 22. ožujka 2014. - 11:00

Multimedijska amaterska KD Maksimirci u predstavama spaja kazalište, lutkarsko kazalište i lutka-film

Kazališna družina Maksimirci okuplja učenike viših razreda, pretežito  maksimirskih osnovnih škola (V. Nazora, I. Filipovića, Remeta). Voditeljica je Sanja Vlahović-Trninić, srednjoškolska profesorica hrvatskoga jezika, također stanovnica Gradske četvrti Maksimir.

Budući da većina članova družine ima više područja interesa i/ili aktivnog djelovanja, načelno je dogovoren rad u zasebnim skupinama za kazalište, lutkarski izraz, likovnost, lutka-film, glazbu i ples. Slijedi zajedničko osmišljavanje i povezivanje nastalih uradaka navedenih izraza u interdisciplinarnu i multimedijsku predstavljačku cjelinu, odnosno predstavu.

 Na taj način stvarana predstava javnosti se predstavlja javnim pokusom (u mjesecu lipnju), te pretpremijerama i praizvedbom/premijerom u mjesecu studenom. Prema mogućnostima, predstava se igra sve do veljače/ožujka sljedeće kalendarske godine, kada se rad usredotočuje na novu temu - predstavu. Zbog toga je rad članova (oko 20 njih) po skupinama, kao i zajednički rad i nastupi za javnost, organiziran subotom, od 11-15 sati u maloj i velikoj dvorani Centra, i odvija se kontinuirano od osnutka, veljače 2012., do danas.

Početkom svake kalendarske godine Maksimircima se pridružuju novi članovi.

Mnogi zainteresirani postavljaju pitanja o tome što i kako rade Maksimirci. Odgovor je jedostavan – igraju se.

Naime, kroz dramske igre i improvizacije članovi se međusobno upoznaju, ali i dotiču neke teme – problema iz njihova okruženja. Posebno se usredotočuju na aktualna događanja u kvartu i Zagrebu. Ta događanja scenski dalje propituju, istražuju i zapisuju zanimljiva čvorišta različitih radnji, zanimljivih likova, njihove međusobne odnose, dijaloge i monologe. Djelovanjem izabranih likova radnja se postupno širi i slaže u igrokaz, zapravo o njima samima, ali i o maksimirskoj gradskoj četvrti i Zagrebu.

Načinom, a i ciljevima rada, KD Maksimirci već se u svibnju 2012. uključuje u zagrebački projekt MREŽA zagrebačkih centara za kulturu – KVARTURA, točnije, dio programa naziva Zagreb na2.  www.mojmaksimir.com/content/maksimirski-zagreb-na-kvadrat-kvartura

U sklopu tog programa družina realizira dvije predstave - Maksimirski vremeplov (2012.) i Ne družite se s njom (2013.).www.mojmaksimir.com/content/kd-maksimirci-ne-družite-se-s-njom

Tako stvarani kazališni izraz Maksimiraca posebno je prihvatljiv i za različite prigodne/obljetničke teme - probleme koje se aktualiziraju u programuMaksimirskog ekoKalendara u kojem od početka djelovanja sudjeluju, a tako ga i (su)kreiraju.

 www.mojmaksimir.com/content/maksimirski-eko-kalendar-2013-1

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Sanja Vlahović-Trininić