MASKE 2019. - POZIV ŠKOLAMA!

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 03. siječnja 2019. - 12:00 to Nedjelja, 20. siječnja 2019. - 12:00

Tradicionalna izložba učeničkih radova - MASKE!

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priređuje već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine realizira u Muzeju grada Zagreba.

Ovogodišnja tema je: "JA SE ŽELIM MASKIRATI U...", u sklopu koje učenici imaju zadatak napraviti TRODIMENZIONALNE maske i maske za na lice (crteži se neće razmatrati!). Tema je slobodna i u sklopu nje mentori i učenici (po razredu) mogu raditi ljudske, životinjske, biljne ili neke druge motive.

"Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval...", dio iz pojašnjenja teme Vesne Leiner (*veza na cijeli tekst).

Najboljim maskama dodijelit će se 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici će dobiti zahvalnice.
Stručni žiri u sastavu: Tomislav Buntak, Miljenko Gregl, Tomislav Vuković i Vesna Leiner, odabrati će tri najbolja učenička rada.

ROK za predaju učeničkih radova je 20. veljače 2019. godine, a radove možete dostaviti osobno ili poštom u Muzej grada Zagreba, Opatička 20, sa naznakom: Ja se želim maskirati u...

Otvorenje izložbe JA SE ŽELIM MASKIRATI U... je 3. ožujka 2019. godine u 11 sati u Muzeju grada Zagreba (Opatička 20).
Izložbu možete razgledati do 10. ožujka 2019. godine.

Više informacija o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com . 

PROPOZICIJE:
1. Sudjelovati mogu učenici od I. do VIII. razreda osnovnih škola
2. Svaki razred može poslati najviše 30 originalnih trodimenzionalnih radova (crteži se neće razmatrati)
3. Krajnji rok za predaju TRODIMENZIONALNIH radova je 20. veljače 2019.
4. Na poleđini rada obavezno je čitko napisati: ime i prezime učenika/ice, razred, školu i mentora
5. Svaki mentor dužan je poslati elektronskom poštom objedinjeni popis učenika/učenica s podacima navedenim pod br. 4 na: tomislav.vukovic@gmail.com
6. Učenički radovi mogu se dostaviti osobno ili poslati poštom na: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, 10000 Zagreb, s naznakom: "JA SE ŽELIM MASKIRATI U...".

*Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu i najavljuje Žive slike u MGZ-u: "Ovogodišnja tema programa je "Ja se želim maskirati u..." kojom želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti Zagreba te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval.

Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja."

Radno vrijeme MGZ-a pogledajte na web stranici muzeja: www.mgz.hr .

Službeni poziv možete preuzeti ovdje.

Veselimo se suradnji!

Program je podržan od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Vesna Leiner i Tomislav Vuković