MASKE 2020. - POZIV ŠKOLAMA!

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 14. veljače 2020. - 23:30

Tradicionalna izložba učeničkih radova - MASKE!

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Muzejom grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama i ove godine priređuje već tradicionalnu izložbu Maske koja se od 2000. godine realizira u Muzeju grada Zagreba.
Ovogodišnja tema je: "FAŠNIČKE MASKE ZEMALJA EU“ u sklopu koje učenici imaju zadatak napraviti trodimenzionalne maske za na lice (crteži se neće razmatrati!). Svaki razred škole sudionice treba proučiti tradiciju maskiranja u pojedinoj zemlji ili više njih, a zatim u radioničkim materijalima i tehnikama napraviti maske koje se tradicionalno pojavljuju za vrijeme fašnika. Uz svaku masku mora biti obješena legenda veličine 8x5 cm s imenom zemlje iz koje potječe maska, ime učenika, razred, ime mentora i škole sudionice!

PROPOZICIJE:
1. Sudjelovati mogu učenici od I. do VIII. razreda osnovnih škola
2. Svaki razred može poslati najviše 30 originalnih trodimenzionalnih radova (crteži se neće razmatrati)
3. Krajnji rok za predaju TRODIMENZIONALNIH maski za na lice je 14. veljače 2020.
4. Na legendi 8x5 cm obješene uz svaki rad obavezno je čitko napisati: zemlju iz koje potječe maska, ime i prezime učenika/ice, razred, školu i mentora
5. Svaki mentor dužan je poslati elektronskom poštom objedinjeni popis učenika/učenica s podacima navedenim pod br. 4 na: tomislav.vukovic@gmail.com
6. Učenički radovi mogu se dostaviti osobno ili poslati poštom na: Muzej grada Zagreba, Opatička 20, 10000 Zagreb, s naznakom: "FAŠNIČKE MASKE ZEMALJA EU".
Napominjemo, najboljim maskama dodijelit će se 3 vrijedne nagrade, a svi sudionici će dobiti zahvalnice.

ROK za predaju učeničkih radova je 14. veljače 2020. godine, a radove možete dostaviti osobno ili poštom u Muzej grada Zagreba, Opatička 20, sa naznakom: Fašničke maske zemalja EU. Više o projektu Maske možete naći na www.mojmaksimir.com

Izložbu Fašničke maske zemalja EU možete razgledati
u Muzeju grada Zagreba od 22. veljače do 1. ožujka 2020. godine.

Podsjećamo!
Centar snosi troškove nagrada i tiska zahvalnica i žiriranja radova, dok škola sudionica organizira prostor za radionice, likovnog pedagoga suradnika projekta Maske, i radioničke materijale potrebne za izradu trodimenzionalnih maski ili maski za na lice.
Svi sudionici projekta Maske prilikom razgledavanje izložbe Fašniče maske zemalja EU mogu besplatno razgledati postav Muzeja grada Zagreba (više o aktualnim izložbama na www.mgz.hr).

*Vesna Leiner, voditeljica pedagoško-andragoškog odjela MGZ-a pojašnjava temu i najavljuje Žive slike u MGZ-u: "Ovogodišnja tema programa je "Fašničke maske zemalja EU" kojom želimo na zanimljiv i pristupačan način potaknuti dječju kreativnost kroz upoznavanje prošlosti gradova EU te očuvati tradiciju obilježavanja fašnika i pokladnih običaja u našem gradu.

Na našem, zagrebačkom području, događanja vezana uz fašnik, povijesni izvori bilježe već u 14. stoljeću. „Zlatno doba poklada“ bilo je razdoblje od sredine 18. stoljeća pa do početka Prvog svjetskog rata. Od blagdana sv. Tri kralja (6. siječanj) do pepelnice i korizme, Zagrebom je vladala Njegova visost, princ karneval.

Uz izradu maski i prigodnu izložbu, njegujući tradiciju poklada u Zagrebu, Muzej grada Zagreba već 19. godinu zaredom realizira i program Žive slike, kao reminiscenciju na fašničke zabave zagrebačkog plemstva 19. stoljeća. Tada se, u vikendu prije fašnika, kostimiranim likovima iz zagrebačke prošlosti oživljuje stalni postav, uz sudjelovanje svih djelatnika i brojnih prijatelja muzeja."

Radno vrijeme MGZ-a pogledajte na web stranici muzeja: www.mgz.hr .

Službeni poziv možete preuzeti ovdje.

Veselimo se suradnji!

Program je podržan od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Vesna Leiner i Tomislav Vuković