MAXARTFEST 2009. "MANIFEST ZABORAVA"

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 09. listopada 2009. - 20:00

Poziv umjetničkog direktora Maxartfest-a, Lea Katunarića

Prvi MaxArtFest 2008. godine posjetilo je oko pet tisuća posjetitelja u tri dana i noći. Tridesetak autora svih generacija pokazalo je novije radove u različitim tehnikama komentirajući temu "Revolucija na čekanju". 
 
Podzemnu javnu Garažu Kvatrić inaugurirali smo kao jedan od najzanimljivijih izložbenih prostora u Zagrebu, ali izlagali smo i radili i u prostorima pothodnika, napuštenih prostorija mjesne zajednice, na trgu, ispred stadiona, pa čak i u jednom tramvaju.
 
Početkom listopada 2009. okupljamo se opet, na mjestu našeg art rituala, u podzemlju garaže Kvatrić. MaxArtFest jest platforma žive umjetnosti, nikako područje retrospektiva ili prezentacija. Prostor u kojem radimo doživljavamo kao pojačalo naših vlastitih akcija, umjetnikovo utočište.
Zato MaxArtFest 2009. inzistira na radovima koji nastaju kao dinamični projekti i umjetnički komentari ili provokacije. U bilo kojoj tehnici. Otvaramo se prema mladim umjetnicima i studentima. 
 
DVA POČETKA : MANIFEST ZABORAVA
Dinamički nas obilježavaju dva početka, dva stoljeća.
Početkom dvadesetog, a koje još uvijek smatramo svojim, umjetnici su artikulirali novu energiju, dinamizam, masovnost. Manifesti su bili glavno sredstvo istupanja, odlučni programi koji su određivali pravce umjetničkog djelovanja. Direktnost umjetničkih pokreta prelijevala se nerijetko i u energije ideologija i ratova. Manifesti su polako postali dio povijesti umjetnosti, uspomene na doba odlučnosti.
 
Početak dvadeset i prvog stoljeća u kojem živimo već dvadesetak godina, ne daje novi zamah, već nekako zaključuje prebrzu vožnju koju smo živjeli do sada. Energija odustajanja, šutnje nad svim promašajima i potraga za novim počecima, unutar sebe samih. Umjetnost više ne pokreće niti se stapa sa masovnim pokretima. Sve uloge preuzeli su oni zatvorenih očiju. Kako se probijati se kroz mrežu uspomena, mrtvih snova, ostavljenih nadanja, pokopanih mladića, ugašenih ideologija...
 
Živimo istovremeno u oba stoljeća, u oba početka, u obje energije.
Pokretačkoj i Odustajalačkoj.
Odgovorna osoba: 
Leo Katunarić
Voditelj programa: 
Leo Katunarić