MAXARTFEST 2010. "ILUZIJE. POČETAK ILI KRAJ?"

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 02. prosinca 2010. - 11:30

Poziv umjetničkog direktora Maxartfesta, Lea Katunarića

O MAXARTFESTU
Posve je nevjerojatno da su nam okolnosti dopustile treću godinu za redom izlazak pred javnost s našim analizama i predviđanjima društvenih trendova kroz projekte suvremene umjetnosti i umjetničkog aktivizma. 
 
Najavili smo revoluciju na čekanju i poigravali se dvostrukim energijama početka svakog stoljeća, manifestnosti i zaborava, a sada opserviramo Iluzije. Olakšanje bi bilo reći kako smo samo mala i marginalna manifestacija za koju nikoga nije briga pa smo zato i opstali. Nažalost nije tako. Javnost i mediji pozorno prate svaki naš potez, proglašavaju nas jednom od najznačajnijih smotra suvremene umjetnosti što donosi preveliku odgovornost.
 
Pritisak da se pretvorimo u politici probavljivu manifestaciju, koji naša, ionako krhka, organizacija mora podnositi tijekom cijele godine, još je jedan očiti dokaz da nekome suvremena umjetnost danas još može smetati. Zapravo ohrabrujuće?
Iluzija je proces koji neminovno dolazi nakon svih razotkrivanja. Revolucije i ideologije propadaju, ratovi se završavaju, kapitalisti su namireni u svojim tvrđavama, političari se čude što smo im ikada iskreno vjerovali...  Nezadovoljstvo u nama raste, prevareni smo, poniženi i jedino što možemo je urlati. Ili će nam se dati nova iluzija. Blejanje u televizor, autobiografije dvadesetogodišnjih starleta ili novi političari koji obećavaju raščišćavanje starog i uspostavu novog.
 
POZIV
Što je vaša iluzija? Što je iluzija društva u kojem živimo i vremena kojem pripadamo, možda ne baš svojom voljom? Mislite da ne postoji organizacija koja bi javno prezentirala vaš previše provokativan rad? Onda još niste nas upoznali. MaxArtFest je festival bez cenzure, kriterij je jedino kvaliteta. 
 
POTICAJ
Naš um mora selektirati informacije koje dobivamo iz okoline, inače bismo nestali kao razumne osobe, u trenutku. Samom selekcijom informacija, a koja nam je prirodno urođena kao metoda opstanka, postojimo kao bića iluzija. Sva naša percepcija usmjerena je na stvaranje određenih zaključaka koji se ne moraju uopće poklapati sa stvarnošću, ali nam pomažu da živimo život na prihvatljiv način. Stvaramo iluzije, namjerno. S vremenom učimo kako stvoriti cijeli sustav vlastitih života koji uključuje osobne afinitete i prilagođenost okolnostima, društvu.
 
Volimo vjerovati, nadati se i prepustiti. Volimo da nas zavode, pojave i ljudi. A ako zavedu više nas, možda i većinu nas, onda smo presretni, jer to za čime se povodimo ima i opravdanje kao društvena pojava, u trendu smo. Rijetki su trenuci u kojima iluzija postane toliko očita da je više ne možemo ignorirati. Obično sama konstrukcija kojoj smo vjerovali provede određenu vrstu samoukidanja. Neki čin iznenađenja otrijezni nas na trenutak i dopusti da vidimo dubinu prevare u kojoj živimo. Automatski se valovi novih iluzija zatvaraju nad našom glavom kako bi nas uljuljkali u nešto novo i prihvatljivo, i s vremenom zaboravljamo trenutak pogleda u otvoreno nebo iznad nas.
 
Nezgodno je što postoji MaxArtFest. Poput ludih komandosa koji buše rupu u oceanu iluzija, spuštamo se naglo i beskompromisno do vas. Pokušat ćemo zadržati trenutak pogleda u istinu što je duže moguće, makar sedam dana trajanja festivala. Nalazimo se u prostoru i vremenu između, između kraja stare i početka nove iluzije. Vjerovali smo i razočarali se, a sada tražimo u što bismo novo mogli vjerovati. Dok ne nađemo, festival će nas podsjetiti da smo imali trenutak kada smo progledali.

Odgovorna osoba: 
Leo Katunarić
Voditelj programa: 
Leo Katunarić