MIHAEL BAĐUN U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 15. prosinca 2021. - 19:00

Abadon

Galerija Crta (Švarcova 18, 1. kat) Vas poziva da od 15.12.2021. razgledate samostalnu izložbu Abadon autora Mihaela Bađuna.

ABADON

Specifičan vizualni jezik stripa i njegov hibridan karakter strip su gotovo uvijek smještali na margine umjetnosti. Sasvim nezasluženo, imajući u vidu kompleksnost stvaranja stripa koja od autora zahtijeva izuzetnu posvećenost u razradi scenarija, tuširanju skica i koloriranju nebrojenih crteža. Drugim riječima, kako piše Neil Cohn, radi se o bimodalnoj jezičnoj sposobnosti kroz pisanje riječima i pisanje kadrovima.
Doista je zahtjevno predočiti dugotrajnost proces stvaranja sekvencijalne umjetnosti, odnosno stripa. Pred sobom nerijetko imamo gotov materijal u fizičkom obliku, otisnut par stotina puta dok ga ponekad doživljavamo u digitalnom obliku. U oba je slučaja pitanje aure umjetničkog objekta nešto o čemu valja promišljati u kontekstu originala i kopije. Upravo zbog toga je proces stvaranja još i teže imaginirati, budući da se ne susrećemo sa živim potezima, nanosima boje ili linijama skice. Doista je rijetka prilika suočiti se s procesualnošću, s dugotrajnim kreativnim radom koji obilježava djelovanje strip umjetnika.
Međutim, Mihael Bađun, autor mlađe generacije izložbom „Abadon“ predstavlja upravo procesualnost izrade stripa i ukazuje na njegovu kompleksnost i dugotrajnost stvaranja. Naime, strip „Abadon“ višegodišnji je projekt koji polazi od scenarija kojeg je razrađivao zajednički s prijateljem Denisom Vedakom. Inspirirani kriminalističkim filmovima poput Sedam (1995.) ili Privedite osumnjičene (1995.), autorski dvojac 2017. započinju razvijati scenarij, dok po završetku pisanja Mihael Bađun kreće djelovati u polju vizualnog jezika, crtajući, odnosno slikajući strip.
Naime, uobičajena dugotrajnost procesa u slučaju „Abadona“ naglašena je radi metoda i tehnika koje Mihael Bađun koristi. Umjesto digitalnog crteža koji danas ima uvjerljivu prevlast u polju stripa, on se odlučuje na zahtjevniji i sporiji, a time i impresivniji rad. Vodeći se tematskim okvirom stripa, on stvara vizualni identitet koji će dodatno naglasiti atmosferu čitavog narativa. Premisa stripa je jednostavna: dva detektiva, svaki sa svojim životnim križem, u lovu na serijskog ubojicu. Međutim, priča se komplicira u različitim smjerovima, a sukladno tome i umjetnički izričaj prati radnju. Mihael Bađun kadrove stripa prvo slika, koristi tehnike kolaža ili eksperimentira u drugim medijima, a zatim radove skenira i digitalno oblikuje, istovremeno koristeći tradicionalne i suvremene tehnike. Takav pristup bio je svojevrsna nužnost pri stvaranju specifičnog vizualnog jezika koji bi dočarao sumornu i zgusnutu atmosferu scenarija.
Ovom izložbom stječemo uvid u čitavi proces stvaranja stripa, u nevidljivi rad umjetnika koja leži iza strip albuma koji će doskora biti dovršen i tiskan u određenoj nakladi. Scenarij, skice, storyboard i drugo elementi su koji će gledatelje odvesti na dugotrajno, izazovno i nadasve uzbudljivo putovanje o jednoj priči koja naposljetku nadilazi samu sebe.

Maja Flajsig

„Denis Vedak i Mihael Bađun 2019. godine završili su scenarij pod nazivom Abadon koji će adaptirati u istoimeni grafički roman. Radnja, koja se u najkraćim crtama može opisati kao priča o mržnji u osam poglavlja, prati dvojicu kriminalističkih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana. Ovaj zamršeni triler inspiraciju crpi iz filmskih klasika kao što su Sedam (1995.) i Privedite osumnjičene (1995.), nudeći pritom posve vlastita promišljanja o društvenim fenomenima poput podvojenost između dobra i zla, smrti, pravde, ljubavi i morala, umotanih u napetu radnju ispunjenu dramskim obratima.

Tjeskobna, mračna i „zgusnuta“ atmosfera, kao lajtmotiv scenarija, stvara jake vizualne slike, izrazito podobne za pretapanje u rešetke stripovskih kadrova.  Postavljanje storyboarda, vizualna interpretacija likova te potraga za savršenim kadrom „prepreke“ su koje se autorima nameću tijekom pretvaranja proznog teksta u likovno-proznu formu stripa. Projekt koji se predlaže za izlaganje stavlja naglasak upravo na procesu nastanka stripa, dajući publici svojevrstan (behind the scenes) uvid u stvaralački koncept autora kroz brojne skice, studije te preliminarne kompozicije koje svoju polazišnu točku imaju u crtežu.“ o svojoj izložbe piše Mihael Bađun.

Izložbu možete razgledati do 29.12.2021.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

 

Veza na članak Akademije likovnih umjetnosti.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. godinu.