MIHAELA RAŠICA U GALERIJI CRTA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 17. svibnja 2023. - 19:00 to Srijeda, 31. svibnja 2023. - 19:00

Slike ljeta, slike Grada

Galerija Crta Vas u srijedu 17.5.2023. u 19 sati poziva na otvorenje samostalne izložbe Mihaele Rašice Slike ljeta, slike Grada (Švarcova 18, 1. kat).

"... Ljetno veče, oko osam sati. Tuku gradska zvona svoju zelenu zvonjavu. Njihov mjeden zvuk miješa se s piskutavim zavijanjem čiopa. Kao na poziv, lokalni stanovnici Svete Marije navlače šlape i izlaze na taracu s kutijom španjuleta. Muški nose majice-sokolice, tirake njih im se bijele na potamnjeloj koži kao čista i nova jedra. Žene nose široke veste i kotule pod čijim oblastima tijelo šeta slobodno i golo.

Postoji Dubrovnik sa zemljopisne karte i postoji sanjani Dubrovnik. Njegovim žiteljima je dobro poznat onaj sanjani grad. Taj se Grad pojavljuje rijetko. Zimi ga tek naslućujemo, u gruboj kori naranče ili glavama oleandra. A  ljeti; ljeti ga tražimo i nalazimo uvijek po rubovima i u pukotinama; u trenutcima tišine dok traje dvokorak zvukova zvona i žamora turista. U ovoj izložbi donosim svoje impresije Dubrovnika ljeti. Crtam friz crteža u tehnici prešanog ugljena i grafita na papiru. Na njemu se smjenjuju razni obrisi ljudi i pojava; automobili, brodovi, kupači, crkve, semafori... koji funkcioniraju kao utisci, impresije. Ne donosim o njima ni sudove ni stavove. Bivam u Gradu i s Gradom kao što biva njegov kamen. Šutim i trajem.", o svom radu piše Mihaela Rašica.

Izložbu možete razgledati do 31.5.2023.

Radujemo se Vašem dolasku!

Veza na video autorice i najavni video izložbe.

Atmosferu s otvorenja pogledajte na našem Fb i In.

Radionice Galerije Crta za učenike zagrebačkih osnovnih škola.

Program je financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.