NEOBIČNA KOMEDIJA MIRE GAVRANA "SLADOLED"

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 23. siječnja 2014. - 18:00

Teatar GAVRAN sletio u CKIM

pa poletio svjetskom praizvedbom najnovije komedije Mire Gavrana Sladoled! (fotografije gore)

Svjetski poznat komorni Teatar Gavran od prošle godine svoje radno polazište ima u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18), a već je 23. siječnja u  18 sati u velikoj dvorani Centra odigrao prvu pretpremijeru nove uspješnice – neobičnu komediju Mire Gavrana  Sladoled

U komediji Sladoled junakinje su majka i kći čiji se uzajamni odnos i odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili, opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena. Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Glumačke bravure za pamćenje!

Zašto predstava nosi naziv Sladoled – neka ostane tajna sve do vašega susreta s našim glumcima. Teatar Gavran je na ovome projektu okupio sjajnu ekipu kazalištaraca – autor teksta je najizvođeniji pisac u zemlji i inozemstvu Miro Gavran, redatelj prestave je Boris Svrtan, uz kojega se vežu brojne glumačke i redateljske uspješnice, dok u glavnim ulogama nastupaju glumice zavidne vještine Mladena Gavran i Ana Vilenica. Scenu i kostime osmislila je Jasmina Pacek.

Očekivani odziv uzvanika na prvu pretpremijeru komedije Sladoled 23. siječnja 2014. u 18 sati Centru za kulturu i informacije Makismir (Švarcova 18), iznenadio je nemalim brojem onih  koji nisu imali mjesta u dvorani  jer je 170 stolica (od kojih je 30 pomoćnih) bilo popunjeno dva dana  prije zadnjeg termina rezervacije. A pozivu-okružnici brzo su se odazvali  ciljane pozvane skupine - kazališni amateri, članovi literarnih sekcija te urednici-novinari školskih listova i portala suradničkih srednjih i osnovnih škola i onih u okruženju. Tako će osvrte o predstavi Sladoled Mire Gavrana za svoje vršnjake pisati novinari - možebitni kazališni kritičari Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Turističko-hotelijereske škole te osnovnih škola Vladimira Nazora, Ivana Filipovića, Dragutina Kušlana i II. OŠ Vrbovec iz Vrbovca. Mladim autorima u pisanju osvrta neosporno će biti od koristi i razgovor  s dramskim piscem Mirom Gavranom i redateljem, Borisom Svrtanom održan netom nakon  prve pretpremijere  (23. 1. 2014.) u maloj dvorani CKIM. Istodobno su glumice Mladena Gavran , Ana Vilenica i tehnički suradnici Teatra Gavran kostime i rekvizitu slagali u zaštitne vreće i kutije, a scenografiju i opremu predstave  rastavljali i spremali u kovčege – pa sve to u kombi za drugu  i treću pretpremijeru (24. 1.)  u Pučkom učilištu u Pazinu i (27. 1.) u Pučkom učilištu M.A. Relkovića, u Novoj Gradiški.  Slijedila je četvrta (29. 1.)  pretpremijera za zagrebačku publiku  i  30. siječnja 2014. u 20 sati za svečana praizvedba/premijera komedije Mire Gavrana Sladoled, Teatra Gavran u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, u Zagrebu.  

U KD V. Lisinski Sladoled igra (s početkom u 20, 00 sati) 11. i 21. veljače, 7. i 29.  ožujka  te 12. travnja 2014. Ulaznice i rezervacije www.teatar-gavran.hr

Započetom prošlogodišnjom suradnjom CKI Maksimir i Teatra Gavran javnosti, posebice zagrebačkoj, predstavljaju tri zasebne i međusobno povezane INSTUTUCIJE: književnik Miro Gavran, Teatar Gavran i Gavranfest.

Miro Gavran (Gornja Trnava, 1961.) hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade. Djela su mu prevedena na više od 30 jezika, objavljivana u 140 izdanja u zemlji i inozemstvu. Gavranove drame i komedije premašile su 200 premijernih izvedbi širom svijeta, a potonje izvedbe predstava vidjelo je više od dva milijuna gledatelja. Dobio je mnoge nagrade u zemlji i inozemstvu, a među njima i nagradu Central European Time (1999.), koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus, te nagradu Eurpski krug (2003.) za afirmaciju europskih vrijednosti u književnim tekstovima. Dvostruki je dobitnik nagradeVečernjeg lista za kratku priču, a četverostruki Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ MK RH za tekstoveKad umire glumac, Zabranjeno smijanje, Nora danas i Najluđa predstava na svijetu. Čak tri Gavranove drame uvrštene su u izbor njemačke izdavačke kuće Antona Hiersemanna  iz Stuttgarta (2007),  koja svake treće godine objavljuje izbor najboljih svjetskih dramatičara. Od 1993. godine djeluje kao profesionalni pisac. Živi u Zagrebu. Više o autoru: http://www mirogavran.com

Teatar Gavran 2002. osnivaju i vode umjetnički i supružnički par, glumica Mladena Gavran i Miro Gavran. Igra suvremene dinamične predstave u kojima se na prvome mjestu afirmira glumačko umijeće kao osnov teatarske umjetnosti, tako da na svojim predstavama angažira ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike. U prosjeku Teatar Gavran svake godine izvede jednu premijeru (često i praizvedbu) i stotinjak repriza. Gavran je jedini živući pisac u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, a koji djeluje kontinuirano izvan njegove domovine.

Gavranfest je kazališni festival na kome se igraju predstave nastale prema dramama i komedijama hrvatskoga književnika Mire Gavrana. Festival je pokrenut 2003. godine u Kazalištu Jana Palarika u gradu Trnava u Slovačkoj. Od 2013. djeluje u Teatru Ludowy u Krakovu u Poljskoj. Idejni začetnici, selektori i pokretačiGavranfesta su Emil Nedielka, ravnatelj Kazališta Jana Palarika iz Trnave, i Michal Babiak, kazališni redatelj i sveučilišni profesor iz Bratislave. Od lipnja 2013. godine festival seli u Poljsku u Krakov. Organizator postaje glasoviti Teatar Ludowy, dok su selektori festivala Jacek Strama, ravnatelj Teatra Ludowy i Anna Wierzchowska Wozniak, dramaturgica Teatra Ludowy.

Više o  Teatru Gavran i Gavranfestu:  http://www.teatar-gavran.hr

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ
Voditelj programa: 
Zdenka Đerđ