NEVENA PETRA PILIŽOTA U CRTI

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 23. rujna 2020. - 19:00 to Srijeda, 07. listopada 2020. - 12:00

Pogledajte izložbu crteža "Sustvorenja" u galeriji Crta!

Galerija Crta Vas poziva da od 23.9.2020. razgledate izložbu "Sustvorenja" autorice Nevene Petre Piližote.

SUSTVORENJA

„May we learn to listen in times of silence.“ (papa Franjo, 21.4.2020.)

Ovogodišnja izložba „Sustvorenja“ u zagrebačkoj galeriji Crta naglašava važnost kontinuiranog istraživanja kroz medij crteža. Iako je projekt „Dnevnik“ započet 2013. godine i prezentiran putem nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, najnovija izložbena cjelina podcrtana je animalističkim motivima, do sada prilično dobro apsorbiranim u tkivo hrvatske likovne umjetnosti. Iz naziva Projekta razvidan je široki tematski raspon motiva. Svaki crtež funkcionira kao dio velike slagalice života, kao osvrt na jučer i danas, uvod u sutra. Motiv životinje uzet je kao primjer, simbol sveprisutnih problema u komunikaciji i ravnopravnosti. Takva pitanja razlistavaju se u više poglavlja; jedno je i ono o elementarnoj ekološkoj istini.

Činjenica svođenja životinja uglavnom na objekte konzumerizma i industrijskog podčinjavanja ljudskoj kulturi, ipak nije dovoljna za negaciju prirode. Ovaj „prostor sukoba prirode i kulture“ (Marjanić i Zaradija Kiš, 2012:53), odnosno „'život u ljudskoj ruci', kao simbolični izraz čovjekove znanstvenotehničke uspješnosti i moći djelovanja na ljudski i svaki život, uistinu postavlja pitanje na koji način je život u ljudskim rukama“ (Cifrić, 2000:197).

Prema mitskom svjetonazoru, izjednačavanju čovjeka i svemira, svaki čovjek vlastitim životom participira u „permanentnom procesu putovanja 'dolinom svijeta'“ (Marjanić i Zaradija Kiš, 2012:219), točnije, vremenom i prostorom, prirodom i prirodnim pojavama. Biologijska predodređenost čovjeka ne sprječava nas da ponovno postavljamo (ista) pitanja. „Što je čovjek zapravo ako je poligon dijeljenja i neprekidnih razdvajanja? Raditi na tim dijeljenjima, pitati na koji se način čovjek odvaja od ne-čovjeka, životinjsko od ljudskog, čini mi se važnijim od zauzimanja stajališta u velikim idealističkim pitanjima“ (Marjanić i Zaradija Kiš, 2012:665). Uz to, kultura se promišlja kao „rezultat čovjekova zahvata u prirodu i društvo, a čiji je osnovni smisao (za razliku od nekulture) – održanje i napredovanje čovjekova opstanka, njegovih prirodnih danosti te društvenih značajki i dostignuća, njihovo humaniziranje i oplemenjivanje…“ (Skledar, 2012:139).

Jezik, podsvijest, običaji i uopće područje imaginacije preplavljeni su slikama životinja što 'govore za čovjeka i govore čovjeku…'“ (Visković, 2009:18). Tek istinska, stvaralačka sloboda (a ne sloboda razaranja) pretpostavka je istinske, stvaralačke zajednice. I prema Frommovoj dijagnozi: „Ono što odlučuje, to je humani odnos prema budućnosti čovječanstva i budućnosti prirode“ (Žmegač, 2011:176).

„Bez emocija, savjest ne bi imala žalca, društvene dužnosti ne bi imale imperativa, poštovanje osjećaja, a moralnost dužnosti“ (Turner, 2010:299). Prisjetimo se i jedinstvene poruke o poštovanju života koju je uputio Jacques-Yves Cousteau:

„Kvaliteta ljudskog života zahtijeva slobodu životinja, kao što zahtijeva slobodu čovjeka. Naravno, radi se o problemu jednoga novoga morala“ (Visković, 2009:380). U svakom slučaju, „slobodu treba osvojiti ili izdržati“ (Žmegač, 2011:166).

 

Nevena Petra Piližota

 

LITERATURA
Marjanić S. i Zaradija Kiš A. (ur.) (2012). Književna životinja. Kulturni bestijarij II. dio. Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, Hrvatska sveučilišna naklada.
Cifrić, I. (2000). Bioetika i ekologija: bioetičke i ekološke teme u sociološkoj perspektivi. Zagreb: Grafomark.
Skledar, N. (2012). Sociologija kulture: pojmovi, teme, problemi. Zagreb: PLEJADA.
Visković, N. (2009). Kulturna zoologija: što je životinja čovjeku i čovjek životinji. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk.
Žmegač, V. (2011). Prošlost i budućnost 20. stoljeća. Zagreb: Matica hrvatska.
Turner, J. H. (2011). Sociologija emocija. Zagreb: Naklada Jesenski i Turk, Hrvatsko sociološko društvo.

 

 

„Ovogodišnja izložba crteža Nevene Petre Piližote, pod nazivom „Sustvorenja“, u zagrebačkoj galeriji Crta naglašava važnost kontinuiranog istraživanja kroz medij crteža.

Iako je projekt „Dnevnik“ započet 2013. godine i prezentiran putem nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, najnovija izložbena cjelina podcrtana je animalističkim motivima, do sada prilično dobro apsorbiranim u tkivo hrvatske likovne umjetnosti. Iz naziva Projekta razvidan je široki tematski raspon motiva. Svaki crtež funkcionira kao dio velike slagalice života, kao osvrt na jučer i danas, uvod u sutra. Motiv životinje uzet je kao primjer, simbol sveprisutnih problema u komunikaciji i ravnopravnosti. Takva pitanja razlistavaju se u više poglavlja; jedno je i ono o elementarnoj ekološkoj istini.“ o svom radu piše autorica izložbe Nevena Petra Piližota.

Izložba se može razgledati od 10 do 17 sati u skladu sa aktualnim COVID-19 preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

NAPOMENA!
Na ulazu u Centar za kulturu i informacije Maksimir i galeriju Crta nalazi se bočica s dezinfekcijskim sredstvom za posjetitelje, koji su obavezni dezinficirati ruke pri ulasku u prostor.
Posjetitelji su dužni nositi masku i održavati razmak od 2 metra.

Sve površine koje se dodiruju i svi prostori koji se koriste redovito se dezinficiraju.


Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020.