OD LOGORA DO EGZODUSA

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 04. studenoga 2016. - 12:00

Tri desetljeća hrvatskog iseljeničkog života u Australiji

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za istraživanje hrvatskog iseljeništva organizirao je predavanje "Od logora do egzodusa: Tri desetljeća hrvatskog iseljeničkog života u Australiji" 

U petak, 4. studenoga 2016. godine  u velikoj dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, u 12:00 sati. Predavač: sveučilišni profesor dr. Walter Vori Lalich.

U razdoblju od pojave prvog tamburaškog orkestra 1910. godine na Zapadno Australskom Goldfieldsu do masovnog odlaska 1948 godine, svjetska i lokalna zbivanja prve polovine prošlog stoljeća uokvirile su iseljeničko iskustvo dvaju generacija hrvatskih doseljenika u Australiji. Morali su se suočiti s posljedicama dvaju svjetskih ratova i velike gospodarstvene krize. Za vrijeme prvog svjetskog rata skoro trećina ih je odvedena u koncentracijski logor od kojih je većina poslije rata protjerana u nepostojeću Austro-Ugarsku carevinu. Tijekom međuratnog razdoblja morali su se suočavati sa zbiljom stranaca unutar rasističkih okvira britanske Bijele Australije koje je dovelo do tragičnog pogroma Južnih Europljana u Kalgoorlie 1934. godine kada je ubijen i jedan Hrvat pored uništene imovine mnogih. Događaj je to koji je privukao pažnju javnosti daleko od australskih obala i ostavio duboki utisak na mnoge doseljenike i širu zajednicu. Za vrijeme sljedećeg svjetskog rata kada je čak i sudbina Bijele Australije bila dovedena u pitanje, njih oko dvadeset posto s potomcima je obuklo uniforme.

Poslije rata, i mnogi hrvatski učesnici australskog obrambenog rata otputovali su u ratom poharanu domovinu u kojoj su se dogodile radikalne društvene promjene u najboljoj namjeri da podupru njen razvoj ne samo financijski već i znanjem i iskustvom stečenim za iseljeničkog života  Želja za povratkom, tipična za tolike mnoge iseljenike diljem svijeta, pretvorila se u stvarnost kada su se pojavila dva putnička broda s posadom na materinjem jeziku. Jedna petina odlučila se na povratak, disproporcionalno više u odnosu na druge prekomorske zemlje. Ministar useljeništva na početku masovnog poratnog doseljavanja u Australiju naziva ovaj odlazak. Mnogi se uskoro vraćaju razočarani, jedan novi egzodus se stvara, ovaj put u rodni kraj njihove djece koja su iskusila na kratko vrijeme i život u dvjema udaljenim i različitim društvenim prostorima.