OD POKLADA DO JESENI U PARKU MAKSIMIR

Vrsta programa: 
Termin: 
Petak, 21. prosinca 2012. - 12:15

Svečanost Zimskog solsticija i samodokidanje Kazališta Aruša

Kazalište Aruša obilježilo je svečanost Zimskog solsticija u Parku Maksimir 21. prosinca 2012. u 12:22. Prigodno su izveli Interaktivnu kompoziciju Pokreta i Zvuka u Paviljonu Jeka. Zimski solsticij posvećen je Borisu Barti koji nas i dalje uči mišljenju, sumnji, prevrednovanju, inkluzivnosti, reformaciji, organskoj solidarnosti, a napose izvedbi u Totalnom teatru Života.

U 20 sati istog dana, u polukružnoj dvorani kazališta &TD mogli ste pogledati posljednju izvedbu predstave Totalni teatar Tijela - Anatomija Postajanja T(ijelom)B(ez)O(rgana).   

"Tijelo kao takvo u totalnoj predstavi života tek počinje Postajati: apstraktnom geometrijom tijela do otjelovljenja konkretne geometrije nepredstavljivog. Prema Deleuzeu i Guattariju, dio nema nikakve veze sa cjelinom, "on sam igra svoju partiju"; rezovi nisu dijelovima neke analize već su sinteze; T(ijelo)B(ez)O(rgana) od svoje diobe (partition) prelazi na svoje rađanje (parturition). TBO fuzija je multipliciteta kojom se nadilazi binarna opozicija jednog i mnogostrukog; na primjeru tijela mazohista, Deleuze i Guattari prikazuju tu fuziju putem assemblagea. Assemblage je proizvod i proizvodnja TBO; TBO napravljeno je od platoa/razina; svako TBO je platoom/razinom u komunikaciji sa drugim platoima/razinama, (re)assemblageima. Anatomija Postajanja - anatomija je dislokacije fiksne slike tijela - svojstvene mu morfologije, funkcija dijelova tijela, njihovih pokreta i zamjena, njihove posture. Prema Deleuzeu, problem utrostručenog tijela (the three-body problem), proizlazi iz samostvarajućeg okružja samog tijela, onog Postajanja, postajanja životinjom i postajanja molekularnim. Anatomija Postajanja skup je trojedinstvenoga multipliciteta unutar assemblagea TBO".

Samodokidanje Kazališta Aruša izveli su Adriana Josipović, Kate Marušić,Nikolina Komljenović, Marko Jelić, Nino Bokan, Miro Manojlović, Ivan Marincel, Boris Barta, Laura Potrović i Darko Jeftić. 

“Od poklada do jeseni” je program koji se realizira u parku Maksimir, tijekom cijele godine. Utemeljen je na narodnim tradicijama i običajima (etno), nadograđenim i prilagođenim  našem vremenu koje bi trebalo stremiti razvijanju ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi, pa i samom parku Maksimir. Cilj programa je razvijanje svijesti o nužnosti čuvanja onoga što su nam preci ostavili u nasljeđe.

Godišnji ciklus programa počinje u veljači "Trkom na prstenac", nastavlja se prvim danom ljeta i "Ljetnim solsticijem", a završava u listopadu "Praznikom kestena".

Prema povijesnim podacima, grad Zagreb ima dugu tradiciju fašnika, odnosno pokladnih događanja. "Trka na prstenac" je utrka u kojoj se kopljem cilja u kolut (prstenac) po čemu je igra dobila ime.

Na prvi dan ljeta, u sklopu programa "Ljetni solsticij", održava se koncert u paviljonu ‘Jeka’ na kojem sudjeluju studenti Glazbene akademije u Zagrebu, te niz drugih ambijentalnih glazbenika. Svečanost ljetnog solsticija obilježena je i ove godine, 20. lipnja u 19 sati, performansom Kazališta Aruša „Postoje Sunce, i niti jedno od njih nije izvan Tijela“, kao i 21. lipnja u 01:09, točno u trenutku suncostaja, pred planinarskim domom „Vodice“ na Žumberačkom gorju, nekoliko kilometara od Sošica.

"Praznik kestena", pak, tradicionalna je akcija Centra vezena uz jesensko sabiranje plodova prirode i njihovo pripremanje. Program je usko  vezan uz akciju “Maskerada” - prizivanje plodnosti zemlje.

 

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković
Voditelj programa: 
Darko Jeftić