OSLIKAVANJE POGONA JEDINSTVO

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 21. rujna 2013. - 15:00

Muzej suvremene umjetnosti uposlio kistove i sprejeve vizualnih umjetnika

Oslikali su Branimirovu ulicu i Dugave u Zagrebu, potom Škver na Malom Lošinju, a u subotu, 21. rujna, svojim su kistovima i sprejevima obojali i zagrebački Pogon Jedinstvo. Muzej ulične umjetnosti u suradnji s Pogonom natječajem je okupio vizualne umjetnike za oslikavanje Jedinstva na Savskom nasipu. Petnaest radova Jedinstvene galerije na otvorenom zasjali su u punom svjetlu!

Na fasadi Jedinstva mogu se vidjeti motivi vizualnih identiteta proizvodnih pogona iz razdoblja socijalizma, napad na protagoniste loših filmova o apokalipsi, čovjekolika mačka koja ubija vrijeme, pismom dekonstruirano ljudsko tijelo, Johnny Depp, vizualizacija osjećaja da će vam glava eksplodirati i drugi, a sve su oslikali Lana Cavar + Narcisa Vukojević, Nadja Jovanović, Tomislav Vončina, Maja Pejčinović, Hana Grgičević, Tea + Marta Stražičić, Monika Meglić, Bojan Krištofić, Patrick Hrga, Zvonimir Haramija, Tamara Komljenović, Petra Drozdan-Kranjčec, Ljudevit, Mikula Petar Marušić i Luka Vučić.

Muzej ulične umjetnosti nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, niti pompozna otvaranja. Vrijeme trajanja je, također, neograničeno – ovisno o naknadnim intervencijama i reakcijama građana, drugih autora, službi za održavanje čistoće. Ulaskom u urbanu sredinu ulična umjetnost podložna je svim parametrima gradskog života – najprije brzini promjena i živoj komunikaciji. Ulična umjetnost se sama po sebi opire sistematizacijama i klasifikacijama.

Voditelj programa: 
Marijana Rimanić