POZIV ZA SUDJELOVANJE NA IZLOŽBI ZMAJURJEVO 2016.

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 17. ožujka 2016. - 10:45 to Srijeda, 13. travnja 2016. - 00:00

Prijave na natječaj za izložbu u sklopu festivala ZmaJurjevo traju do 13. travnja

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Udruga Red čuvara grada Zagreba, u suradnji s parkom Maksimir, pozivaju umjetnike da se prijave na natječaj za sudjelovanje na izložbi „ZmaJurjevo 2016.“ koja će se održati u sklopu istoimenog festivala u parku Maksimir.Tema festivala je borba sv. Juraja i zmaja tj. borba dobra i zla. Izložba u sklopu festivala ima za cilj prikazati klasičnu priču na inovativan način. Pravo sudjelovanja imaju umjetnici svih vizualnih izričaja. Natječaj pruža potporu likovnim umjetnicima i studentima Akademije likovnih umjetnosti. Stručni žiri odabrati će radove koji će biti izloženi na izložbi od 23. do 30. travnja 2016. u kapeli sv. Jurja u parku Maksimir, a najbolji rad prema ocjeni stručnog žirija bit će nagrađen otkupnom novčanom nagradom u neto iznosu 3.000,00 kn., te organizacijom samostalne izložbe u jednom od centara za kulturu.

Prijave na natječaj za izložbu u sklopu festivala ZmaJurjevo šalju se na e-mail adresu:

zmajurjevo@cki-m.com do 13. travnja 2016.

Za prijavu potrebno je poslati do 3 fotografije rada, naznačiti dimenziju, tehniku, naziv rada te ime autora, kratki životopis i kontakt (telefon, e-mail). Organizator pridržava sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe ZmaJurjeva 2016.

O  ZmaJurjevu:

U najvećem zagrebačkom parku Maksimiru, spomeniku parkovne arhitekture, pored neogotičke kapele sv. Jurja, zaštićenog kulturnog dobra, planirana je zagrebačka proslava Jurjeva. Blagdan koji se slavi 23. travnja, obilježava početak proljetnog razdoblja, a prema jurjevskoj mitologiji i prigodnu pobjedu dobra nad zlom i svjetla nad tamom. Svjetlo i priroda glavne su teme ovog blagdana i ovim se projektom slave u do sada neviđenom opsegu i produkciji.

Dramatična priča mučenika sv. Jurja koji je ubijen jer se nije htio odreći kršćanstva, poznata je po velikom činu ubijanja zmaja koji je terorizirao stanovnike Loda/Silena. Junaštvo sv. Jurja obilježeno je u ikonografiji kroz lik vojnika koji ubija zmaja. Grad Zagreb već veliča taj trenutak spomenikom autora Dominika Rittera von Fernkorna na vrlo vidljivoj lokaciji Trga maršala Tita zbog čega je tema vizualno poznata građanima Zagreba.

Kulturno-obrazovni spektakl u organizaciji zagrebačkih centara za kulturu smješten pored neogotičke kapele sv. Jurja parku Maksimiru bit će manifestacija oživljavanja povijesti koja prelazi ograničenja uobičajenog paljenja krijesa. Integrirati će kostimiranu predstavu jurjevske tematike obogaćene svjetlosnim efektima te pratnjom glazbenog ansambla pored srednjovjekovnog kampa koji pruža  mjesto za cjelodnevno obrazovanje, boravak i zabavu svih dobnih skupina. Djeca i roditelji ovdje će učiti o povijesti na kreativnim radionicama i iskusiti povijesni način života kroz srednjovjekovnu ugostiteljsku ponudu. Park Maksimir, savršeno je okružje za obilježavanje početka proljeća i buđenja prirode bez kojeg bi i najveća predstava na otvorenom bila nepotpuna. Zato, uz suradnju zagrebačkih centara za kulturu, Parka i privatnih partnera, možemo pružiti građanima i posjetiteljima nezaboravno iskustvo oživljene povijesti i suvremene umjetnosti.