PREDSTAVLJANJE KNJIGE JOSIPA JURČEVIĆA

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 13:00

"Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj"

Na predstavljanju knjige "Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj", autora dr.Josipa Jurčevića, o knjizi su govorili dr.sc. Ivan Rogić i dr.sc. Marin Sopta.

Iz Predgovora akademika Dubravka Jelčića:

Takvu je knjigu mogao napisati samo vjerodostojni povjesnik, svjestan svoje profesionalne dužnosti i moralne odgovornosti, povjesnik koji zna da hrvatsku povijest nakon četvrt stoljeća naše nacionalne slobode i državne neovisnosti, valja najzad zauvijek očistiti i osloboditi desetljećima smišljanih manipulacija i gomilanih krivotvorina, laži i srbokomunističke ideologizacije, povjesnik koji zna i osjeća da tu temeljnu dužnost svakog povjesničara može ostvariti samo istraživanjem i svjedočenjem istine i samo istine, kao što priseže svaki svjedok pred sudom.

A povjesnik je svjedok prošlih događaja pred sudom javnosti. Jurčević se predao toj zadaći i prije Rezolucije 1481 Vijeća Europe, koja poziva na utvrđivanje i razotkrivanje zločina totalitarističkih komunističkih režima. Znatan broj hrvatskih povjesničara nije se nažalost odazvao tom pozivu i toj preporuci, stojeći i nadalje - prešutno ili izrijekom – na tvrdnjama i stajalištima jugokomunističke historiografije. Davno sam, uređujući u Nakladnom zavodu „Znanje“ biblioteku Hrvatska politička misao XIX i XX stoljeća, kao uvod u nju, napisao članak Službouljudni povjesničari („Vjesnik“, 9. veljače 1971.), u kojem sam kritizirao naše povjesnike jer pišu hrvatsku povijest onako kako tadašnja totalitaristička vlast od njih traži, ignorirajući sve što je bilo nepoćudno toj vlasti, ne izuzimajući ni bjelodane činjenice.

Zastrašujuće je, međutim, što ti isti povjesničari, kao i oni koji su ih kao njihovi đaci u međuvremenu naslijedili, stoje i danas na istim (jugokomunističkim) stajalištima. I danas nam oni nameću jugokomunističke laži kao povijesnu istinu. Ako se to tada, sedamdesetih godina prošloga stoljeća, u doba jugoslavenskoga srbokomunističkog totalitarizma, moglo shvatiti kao ljudska slabost, danas je to moralna pokvarenost koja ih, u slobodnom društvu, diskvalificira za svaku javnu ulogu, a ne samo znanstveničku.