PRVI KLUB LUTKARSKO FILMSKE ANIMACIJE - KLFAM

Vrsta programa: 
Termin: 
Subota, 24. studenoga 2012. - 14:00

Riječ je o prvom projektu takve vrste u Zagrebu i Hrvatskoj

Klub lutkarsko-filmske animacije Maksimir dvogodišnji je projekt koji u jedan umjetnički izraz povezuje lutkarsku i filmsko-lutkarsku animaciju djece i mladeži. Prvi je takve vrste u Zagrebu i Hrvatskoj.

U prvoj godini realizacije, voditelji amaterske lutkarske/kazališne družine  polaze osnovnu lutkarsko-filmsku poduku, a potom zajedno s članovima družina vode proces osmišljavanja lutkarsko-filmske predstavljačke cjeline, odnosno predstave.

Tako je projekt KLFAM s jedne strane daljnje stručno usavršavanje i usmjeravanje prosvjetnih djelatnika – voditelja amaterskih lutkarskih/kazališnih družina započet stosatnim seminarom Abeceda lutkarstva, a s druge strane je sustavno poticanje i promicanje lutkarskog i filmskog stvaralaštva djece i mladeži. Posebnost projekta je i u tome što ne uključuje samo školsku djecu nego i predškolsku. Osobito je poticajan za nadarenu djecu, a prihvatljiv je i za onu  s posebnim potrebama.

Projekt KLFAM nastoji potiče i obogaćuje inače skromnu zastupljenost lutka-filma u amaterskom filmskom stvaralaštvu u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj.

 

Kratki povijesni pregled

U prvoj, 2009. godini rada, KLFAM lutkarsko-filmsku poduku polazilo je desetak zagrebačkih voditelja lutkarskih-kazališnih družina i radionica. U drugoj, 2010. godini, educirani prosvjetni djelatnici nastavili su realizaciju programa u tri dijela -  kroz redovite radionice Lutkarskoga studija LK „Za bregom“ (utorkom od 17 do 21 sat), kroz samostalan rad dječjih LF družina i radionica, te kroz stvaranje dva lutka-filma dječjih skupina, uz mentorsko vođenje.

U trećoj, 2011. godini, u jedan predstavljački izraz spojene su lutkarska i filmsko-lutkarska animacija u javno izvedenom programu dviju škola – naziva KAZALIŠTE izraz-medij koji povezuje, 30. ožujka 2011. Predstave su izvele Lutkarska družina OŠAM – OŠ Antuna Mihanovića, kroz program Jedan razred – jedno kazalište (Raz-Kaz)  i  Lutkarsko-filmska družina II. OŠ Vrbovec kroz programe izvannastavnih (lutkarsko-dramska, filmska, glazbena) aktivnosti učenika.

Predstave LD OŠAM-a, Dirigent koji se smanjivao i LFD II. OŠ Vrbovec, Kako je zec prešao more, u zasebne su cjeline povezale kazališni - lutkarski, filmski i glazbeni izraz. U programu je sudjelovalo oko 70 izvođača iz obje škole, a 150 gledatelja pratilo je program.

U 2012. godini, osnovnu lutkarsko-filmsku poduku polazile su voditeljice amaterskih lutkarskih radionica iz Zagreba (Sanja Vlahović-Trninić, prof. HJ SC I. Prelog, Gordana Radulović, dipl. socijalna radnica, Dom za odgoj djece i mladeži, Katarina Pelc, dipl. socijalna radnica, Dom za odgoj djece i mladeži), Virovitice (Vlasta Despotovski, Dječja kazališna družina Češka beseda), Ivanićgrada (Romana Kesegeić, odgojiteljica DV Proljeće, Ivana Piličić, DV Ivanićgrad) i Dugog Sela (Višnja Klečar, odgojiteljica DV Dugo Selo). Tako je voditeljica KD Maksimirci, Sanja Vlahović-Trninić, ujedno i voditeljica novopokrenutog dječjeg KLFAM, matične im organizacije – Centra za kulturu i informacije Maksimir.

 Autori, voditelji i mentori programa za filmski dio su slikar i filmski autor David Peroš-Bonnot, za lutkarski/kazališni dio  dr. sc. Zdenka Đerđ, a za glazbu Boris Klarić, prof. glazbe.

Odgovorna osoba: 
Zdenka Đerđ