PRVI REGIONALNI KAMP "SREBRENICA MUSIC CAMP 2018"

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 29. srpnja 2018. - 19:00 to Subota, 04. kolovoza 2018. - 19:00

Cilj je da se kroz orkestarske i zborske radionice omogući pristup kulturi i umjetnosti, koji će sudionike potaknuti na međukulturalni dijalog, razumijevanje i suradnju

El sistema Hrvatska Sustav orkestara djece i omladine SO DO ponosno je sudjelovao na Prvom regionalnom kampu „Srebrenica Music Camp 2018“ koji je održan od 29. srpnja do 4. kolovoza 2018. u organizaciji “Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice.

Riječ je o manifestaciji koja okuplja djecu iz Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine s ciljem da kroz različite glazbene radionice (orkestri i zborovi) mladima omogući pristup kulturi i umjetnosti te kroz glazbeni izričaj potakne na međukulturalni dijalog, razumijevanje i suradnju.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, uz financijsku podršku “Fonda Otvoreno društvo BiH” i prijatelja organizacije “Bauern Helfen Bauern”, organizirala je prvi regionalni kamp “Srebrenica Music Camp 2018” na kojem je sudjelovalo 170 djece iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Cilj “Srebrenica Music Camp 2018” je da se kroz orkestarske i zborske radionice omogući pristup kulturi i umjetnosti, koji će sudionike iz triju zemalja potaknuti na međukulturalni dijalog, razumijevanje i suradnju.

Sudionici kampa imali su priliku upoznati i raditi s vrhunskim i svjetskim stručnjacima, kao što je gospodin Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka, koji je ujedno i dirigirao završnim koncertom.

U kampu su sudjelovali:

El sistema Srbija, Music Art project (MAP) i “Čarobna nota”,

El sistema Hrvatska, “Sustav Orkestara Djece i Omladine” – SO DO, i

Bosna i Hercegovina, “Kuća dobrih tonova” Srebrenica.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je multietnički glazbeni projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program traje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

Ricardo Luque - predsjednik Udruge, dirigent Ante Sladoljev, mentor - student dirigiranja Daniel Čolić. Jedan od voditelja/volontera zbora u Kampu je i ravatelj Centra za kulturu i informacije Maksimir, muzičar i dirigent Goran Jerković, koji dirigira i vodi Komorni zbor Ivan Filipović. Također, Goran Jerković je i umjetnički ravnatelj Festivala glazbe Zagreb 2018., koji će se održati u studenome u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a na kojem će nastupiti većina sudionika ljetnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018”.