RADIONICA ZIKA ZIKA MUZIKA!

Vrsta programa: 
Termin: 
Četvrtak, 18. listopada 2018. - 11:00

U Centru za kulturu i informacije Maksimir održana je radionica Zika Zika Muzikaaa!

U Centru za kulturu i informacije Maksimir održana je radionica Zika Zika Muzikaaa!

Slikovnica Ritam Zvukolik autorice Lucije Stanojević i ilustratorice Katarine Matković predstavlja glazbene pojmove poput ritma, zvuka , tona i melodije, kao stvarna bića.
Glazba je svugdje oko nas. Teško je zamisliti animirani ili igrani film bez glazbe, predstavu bez glazbe, dan bez glazbe. Osim što ju možemo čuti i proizvoditi svirajući razne instrumente, glazba je u nama, dio je nas. Naše tijelo je instrument, a k tomu još i besplatan. Tijelom možemo proizvoditi ritam, zvuk, ton i melodiju.
Kako bi glazba izgledala kada bi, recimo melodija, postala lik iz animiranog filma ili iz priče?
Ritam bi bio crveni ili plavi, veliki ili mali?
Kada bi zvuk postao glumac kakvu ulogu bi imao?
Odlaze li gore prema zvijezdama visoki ili duboki tonovi?
U radu s djecom, kao voditeljica glazbenih radionica i učiteljica violine, koristim razne „alate“ kako bih djeci približila divan svijet glazbe. Posebno ako su u pitanju neki apstraktni pojmovi ili u slučaju violine tehnički i muzički dio. Vizualizacija je jedan od glavnih „alata“ i iz tog razloga je nastala slikovnica Ritam Zvukolik u kojoj ilustracije imaju veliku, ako ne i glavnu ulogu.
Slikovnica je interaktivna, što znači da, osim čitanja, s djetetom možete otkrivati sve čari prostora i prirode koja vas okružuje kroz osluškivanje, istraživanje zvukova. Ritam imaju sat, mašina za pranje rublja, tonove možete čuti u raznim materijalima u kući, zvukova u prirodi je mnogo - ptičji pjev kao melodija... U uvodu slikovnice navedeni su neki primjeri. Sve pojmove , ritam, zvuk, ton i melodiju možete naučiti i upoznati i kroz vlastito tijelo, ne trebaju vam instrumenti. Dakle, ne morate biti muzički obrazovani, glazba je u nama i oko nas. Glazba je za svakoga. Isto tako, instrumente možete izraditi sami i imati vlastiti kućni orkestar, bez da potrošite novac.
Slikovnica je za velike i male, za djecu i odrasle. Djeci mlađe dobne skupine,uz ilustracije, roditelji i odgajatelji mogu svojim riječima, prilagođeno dobi djeteta, pričati o glazbi i likovima iz slikovnice.
Djeca starije dobne skupine, predškolci i djeca razredne nastave, mogu čitati sama ili uz pomoć odraslih. S prijateljima, roditeljima, odgajateljima, pedagozima, djeca mogu istraživati divan svijet oko sebe i u svemu tražiti glazbu.
Slikovnica može poslužiti kao materijal za predstavu. Priču možete, uz pomoć djece, i proširiti. Pedagozi u glazbenim i općeobrazovnim školama mogu napraviti mjuzikl ili predstavu, primjerice, neko dijete čita, ili više njih, a u pozadini je orkestar i/ili zbor koji prate tekst. Možete nastaviti pisati priču ili napisati vlastitu zvukoliku priču. Možete nacrtati strip. Mogućnosti je puno. Bitno je samo usaditi ljubav prema glazbi.
Živimo u vremenu kad je puno toga dostupno. Jednim klikom smo čak i na drugoj planeti. Nije to toliko ni loše. Puno brže dolazimo do informacija, mnogo stvari nam je taj jedan klik i olakšao. No, koliko pritom zaboravljamo ono najvažnije, ono što nas okružuje, što se novcem ne može niti mora kupiti? Ono što je ničije, a svačije? Ono na što svi imamo pravo? Onu esenciju svega? Ono čega su još uvijek svjesni samo oni, djeca, i to koriste maksimalno? To je priroda, to je sreća, to su male stvari. Svi imamo pravo na to. Stvar je samo u tome da trebamo pronaći i čuvati ključiće za maštu , „staviti“ osmijeh na lice i pjevati, plesati, svirati, cupkati, lupkati-usuditi se biti dijete! Zika Zika Muzikaaaa!!!!