RUŽICA DOBRANIĆ U GALERIJI CRTA

Vrsta programa: 
Termin: 
Srijeda, 30. siječnja 2019. - 19:00 to Utorak, 12. veljače 2019. - 12:00

Pogledajte Raslojavanje Ružice Dobranić u Crti!

RASLOJAVANJE

U skrovitim zakucima uma obitavaju sjene, težnje, tlapnje i snovi. Oni igraju svoj sinkronizirani ples u gluhoj tami, nedokučivi u nesvjesnom. Taj mentalni prostor mistični je labirint kojim se Ružica Dobranić kreće istražujući i neprestano propitujući sve ono skriveno, zaboravljeno i opskurno. Asocijativnim razmišljanjem ona ponire u ktonsko i svojim nas psihogramima uvodi in medias res – u samo središte filmske priče čiji je redatelj njena inteligentna podsvijest. Ti su psihogrami poput snova, kako ih je definirao Freud: „Kraljevski put u nepoznato.“
Kombiniranje tehnika kojima autorica stvara crteže rezultira slojevitim teksturama, kontrapunktima ritmova i mentalnim mapama koji predstavljaju materijalizaciju nesvjesnog. Oni su estetski dojmljive kompozicije koje nas vode slojevima njenog istraživanja vlastitosti. U tim su začudnim asemblažima nadrealnog karaktera apostrofirani elementi djetinjstva kojemu se vraća u traganju za samom sobom. Periodu najveće iskrenosti, kako prema sebi, tako i prema cijelome svijetu. Radovi tako funkcioniraju kao kompendiji uspomena koji pružaju pogled promatraču s distance. Te su uspomene fragmenti banalne svakodnevice koje autorica mistificira sagledavajući njihovo postojanje iz začudnih perspektiva. Ona na taj način odbija naviknuti se na svakodnevno i u svom umjetničkom radu pokušava pronaći zaboravljenu magiju koju ono skriva.
Katarzični i intimni procesi koji se odvijaju tijekom stvaranja Ružice Dobranić u njenim se radovima reflektiraju kao složen sustav simbola koji gomilanjem postaje kriptični palimpsest kojim nas vodi njezina struja svijesti. Njeno intimno nam postaje javno, kao da virimo kroz ključanicu u ono skriveno, privatno, ali zamamno, čime naposljetku, prema Sartreu, postavši svjesni toga da se namećemo u tuđu intimu, stječemo uvid u vlastiti ego.  Time ovi radovi ostvaruju svoj najveći potencijal. Njihova nas osobnost, iskrenost i nepatvorenost nagone da se jednako tako zapitamo što naša vlastita podsvijest krije. Kakvim nas labirintima ona može provesti i s čime bismo se ondje mogli susresti.

Maja Flajsig

 

"U svom radu materijaliziram mentalne prostore kroz objekte i ambijente. U istraživanju skrivenih mjesta, koja čuvaju tajne, uvijek krećem od skice. Iz jednostavnih linijskih šema gradim skloništa, zone, labirinte, mape… Crtež postaje portal za daljnja istraživanja.
U Galeriju Crta smještam radove u kombiniranoj tehnici. Na podloge sam aplicirala papire, uzorke i skice, zatim pomoću oblika i linija gradila prostore, te označavala kretanje kroz labirint ljudske psihe.
Ova serija crteža funkcionira poput slagalice, nudim dijelove cjeline koji promatrača pozivaju na daljnje istraživanje.", o svom radu piše autorica Ružica Dobranić.

Izložbu možete razgledati do 12.2.2019. do 12 sati.

Radujemo se Vašem dolasku!

Vaša Crta

 

Galerija Crta u partnerstvu sa nastavničkim odsjekom Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i osnovnom školom sudionicom realizira edukativne tematske likovne radionice galerije Crta.
Radionice se realiziraju tijekom školske godine kao popratni program galerije tijekom trajanja izložbi.
Ovdje pogledajte radove učenika.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2018. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković