SKULPTURA U JAVNOM PROSTORU 2019.

Vrsta programa: 
Termin: 
Nedjelja, 22. ožujka 2020. - 12:00

Projekt u kojem učenici prolaze kroz proces osmišljanja, izrade i postavljanja skulpture-instalacije u javni prostor!

Skulptura u javnom prostoru je partnerski projekt Centra za kulturu i informacije Maksimir i zagrebačke škole sudionice koji se održava od 2010. godine, a kroz koji učenici prolaze kroz metodički razrađene radioničke cjeline u sklopu kojih rješavaju i/ili sudjeluju u kompleksnim procesima: od odabiranja lokacije, pripreme lokacije, osmišljanja rješenja, prilagodbe rješenja zadatostima materijala, uvećanja rješenja, izrade (samostalno ili uz pomoć majstora) i postavljanja skulpture/prostorne instalacije na odabranu lokaciju ispred ili unutar javnog prostora škole. Ciljana skupina su učenici viših razreda osnovne škole. Namjera je prenijeti učenicima iskustvo prostora, korespodencije oblika, odnose masa, volumena i razumijevanje različitih pristupa istom problemu. Ove, 2019. godine projekt se realizira u suradnji sa OŠ Vladimira Nazora.

Sudjelujući na ovakvim projekt-radionicama, učenici viših razreda osnovne škole spoznaju svu širinu i zahtjevnost takvog tipa likovnih zadataka. Rješavajući složeni likovni zadatak učenici uče osjećati i promišljati prostor i okolinu u kojoj žive.

Ove godine odlučili smo sa učenicima napraviti prostornu instalaciju na temu "Voda" povodom Svjetskog dana voda 22.3.2020.
Skulptura-instalacija realizirat će se na javnoj površini dvorišta OŠ Vladimira Nazora.

Učenici će osmisliti kip-instalaciju i prostorno rješenje, koje će se zatim realizirati u prirodnoj veličini.

Mentor škole sudionice je prof. likovne kulture Lidija Galović.

Program je podržan od Gradskog ureda za kulturu i dio je programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2019. godinu.

Odgovorna osoba: 
Tomislav Vuković